LIČNOST DANA

Kristijan Šmit: Iznad politike

Prisustvo visokog predstavnika liturgiji u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu privuklo je pažnju i šire javnosti

Šmit: Pokazao veličinu. Avaz

Alen Bajramovic

8.1.2024

Prisustvo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) liturgiji u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu privuklo je pažnju i šire javnosti. Posjetom u društvu svoje supruge, Šmit se izdigao iznad dnevne politike, aktuelne probleme odvojio je od najradosnijeg praznika pravoslavnih vjernika, te im iskazao poštovanje, svjestan da mu ono, barem kada je o političarima riječ, vjerovatno neće biti uzvraćeno.

U svojoj ranije upućenoj poruci on je istakao značaj porodične ljubavi, prijateljstva, uzajamne povezanosti i zajedničke radosti, po čemu je ovaj veliki praznik i prepoznatljiv, te izrazio nadu da će Božić biti podsjetnik “da nas, i u najmračnijim satima, zvijezda vodilja može odvesti u bolje sutra” i godinu ispunjenu ljubavlju, razumijevanjem i dobrim djelima.

Za razliku od visokog predstavnika, koji jednaku pažnju poklanja svim religijskim zajednicama u BiH i često posjeti i crkvu i džamiju, teško se sjetiti kada je neki bh. političar prisustvovao obilježavanju praznika svojih komšija. Ljubav je temelj svake vjere, a tolerancija i pružena ruka jedini put ka boljoj budućnosti, pa bi takav iskorak bio i potreban i poželjan, posebno u vremenima kada se iskoraci konačno očekuju, a već dugo obećavaju.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.