LIČNOST SEDMICE

Kilijan Marfi: Mirotvorac u koži oca atomske bombe

Živimo u atomskom svijetu i moramo da mislimo na mir i kako da ga sačuvamo, izjavio je dobitnik Oskara za glavnog glumca

Kilijan Marfi. AP Photo/Chris Pizzello

17.3.2024

Historijska drama „Oppenheimer“ pokorila je konkurenciju na ovogodišnjim Oskarima osvajanjem čak sedam zlatnih kipića.

Riječ je o najdužem filmu Kristofera Nolana (Christopher), koji traje nešto više od tri sata, i prvom u kojem se pojavljuju scene seksa te premijernom uratku za „Universal“.

Glumci su među najzaslužnijima za uspjeh filma. S Oskarom kući su otišli Kilijan Marfi (Cillian Murphy) te Robert Dauni Junior (Downey Jr.), dok je Emili Blant (Emily Blunt) ostala na nominaciji za najbolju sporednu glumicu.

Najbolji osjećaj

Nolan je od početka u ulozi ozloglašenog fizičara vidio upravo Marfija. Bio je uvjeren da je kao stvoren za utjelovljenje Openhajmera. I – imao je pravo. To je dokazao i Oskar za najbolju glavnu ulogu.

To je prvi Oskar za glumca koji je na veliki ekran maestralno donio lik oca atomske bombe Roberta Openhajmera.

- Ako ste sretni, jednom ili dvaput u cijeloj karijeri dobit ćete takav poziv. Bio je to apsolutno najbolji osjećaj. Bio sam euforičan, a onda pomislio koliko je posla preda mnom te se odmah bacio na to. Kada sam dobio scenarij, bilo mi je jasno da će film biti veličanstven - rekao je Marfi.

Nakon što je preuzeo svog prvog Oskara veoma emotivno je poručio:

- Ja sam ponosan Irac koji stoji ovdje večeras. Živimo u atomskom svijetu i moramo da mislimo na mir i kako da ga sačuvamo.

Skromni laureat

Marfi je skromni glumački genije. Govorio je o tome kako ne uživa u pažnji koja dolazi sa slavom.

- Slava je kao putovanje do posla. Morate da putujete da biste stigli do odredišta. Ne izlazim. Većinu vremena sam kod kuće, ili s prijateljima, osim ako nemam film koji treba da promoviram. Ne volim da me fotografiraju ljudi. To smatram uvredljivim - rekao je svojevremeno za „Rolling Stone“.

Šelbi iz „Peaky Blindersa“

Kilijan Marfi je rođen 25. maja 1976. u predgrađu grada Korka u Irskoj, kao najstarije od četvero djece. Njegov otac bio je državni službenik, a majka nastavnica francuskog jezika.

Pohađao je privatnu školu samo za dječake, a zatim se upisao na Univerzitet u Korku kako bi studirao pravo, ali je propao na prvim ispitima prve godine, jer, kako je rekao, „nisam imao ambicija za to“, piše “Time”.

U braku je od 2004. godine s irskom vizuelnom umjetnicom Ivon Mekginis (Yvonne McGuinness). Par ima dva sina i preselili su porodicu nakon 14 godina provedenih u Londonu nazad u Irsku 2015. godine.

- Željeli smo da djeca budu Irci, a bili su skoro tinejdžeri i imali su veoma elegantne engleske akcente i to mi se nije previše dopadalo - Marfi je rekao u šali tokom gostovanja na podcastu Daksa Šeparda (Dax Shepard) „Armchair Expert“.

Svoj prvi veliki filmski uspjeh imao je u ostvarenju „28 Days Later“ reditelja Denija Bojla (Danny Boyle).

Najpoznatija uloga Marfija u Evropi je Tomija Šelbija (Tommy Shelby) u TV seriji „Peaky Blinders“, koja je nastala na BBC-ju, a zatim je preuzeo Netflix. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.