LIČNOST DANA

Andrij Lunjin: Spasio Real

Dobio priliku nakon povreda Kurtoe i Kepe

Lunjin: Odbranio dva penala. Platforma X

19.4.2024

Ukrajinski golman Andrij Lunjin (Andriy Lunin) stigao je u Real Madrid na mala vrata 2018. godine. Kao anonimus je došao iz Zorije, pa je bivao posuđivan Leganesu, Valjadolidu i Ovijedu. Spletom okolnosti dobio je priliku i pokazao da je vrijedan Real Madrida.

Kada su se povrijedili Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois) i njegov zamjenik Kepa Arizabalaga, trener Reala Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) nije imao izbora, nego da na gol pošalje Lunjina. Lunjin je sanjao o pravoj prilici u Real Madridu, a kada je ona došla - iskoristio je na najbolji način.

Madriđani su u četvrtfinalu preživjeli silovite nalete Mančester sitija, a onda nakon penala pobijedili su i prošli dalje. Najzaslužniji za to bio je sjajni Lunjin. Imao je veliki broj intervencija tokom meča, a onda je u penal-seriji odbranio dva šuta.

Kada je Luka Modrić promašio u prvoj seriji, činilo se da je Real u problemu, ali onda je na scenu stupio Lunjin i odbranio šuteve Bernarda Silve i Matea Kovačića.

Lunjin živi najbolje dane svog života. Golman rođen 11. februara 1999. godine u Krasnogradu sada brani za Real. Prije velikog uspjeha s Realom plasirao se sa svojom Ukrajinom na Evropsko prvenstvo. Na tom putu je izbacio i Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.