LIČNOST DANA

Kristijano Ronaldo: Apsolutni kralj Evrope

Porušio je sve rekorde Lige prvaka, a sada gospodari i turnirom za reprezentacije

Ronaldo: Pomjera granice i s 39 godina. AP

prije 4 dana

Za neke je najbolji fudbaler svih vremena, za pojedine je samo Lionel Mesi (Messi) ispred njega, dok neki imaju cijelu listu igrača boljih od njega. Osporava mu se toliko toga, međutim, Kristijano Ronaldo (Cristiano) je zasigurno jedan od najboljih koji je igrao fudbal.

S 39 godina na leđima još je željan dokazivanja. Nastavio je pomjerati granice na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, gdje je srušio još jedan rekord. Naime, protiv Turske je došao do osme asistencije čime je postao najbolji asistent u historiji prvenstava Evrope.

Apsolutni je kralj Evropskog prvenstva. Rekorder je po broju odigranih turnira (6), ima najviše nastupa (27), najviše pobjeda (18), dao je najviše golova (14), a sada je i najbolji asistent (8).

Postao je i najstariji asistent jednog pogotka (39 godina, 138 dana). No, ne želi se tu zaustaviti. Želi srušiti i rekord Ivice Vastića koji je najstariji strijelac na evropskim prvenstvima ikada (38 godina i 257 dana). Osim što je porušio sve rekorde Lige prvaka – najjačeg evropskog klupskog takmičenja, gospodari i turnirom za reprezentacije.

Kristijano Ronaldo rođen je 5. februara 1985. godine u Madeiri. Karijeru je počeo u Sportingu iz Lisabona, igrao je još za Mančester junajted, Real Madrid, Juventus, a od pretprošle godine je član saudijskog Al Nasra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.