KOMENTAR DANA

Opečaćena pljačka

Prema svima koji su ukazivali na izbornu krađu CIK se ponašao kao sudije prema glavnom junaku Kočićevog „Jazavca pred sudom“

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

3.11.2018

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će naredne sedmice potvrditi rezultate općih izbora. Trebalo im je samo još da ovih dana „uštimaju“ neke mandate, naročito one iz reda srpskog i bošnjačkog naroda u entitetskim parlamentima, pa da svi zajedno zaključimo da je neviđena izborna pljačka dobila i pečat.  

I, na kraju su ih naštimali tako da su od četiri mandata iz kvote srpskog naroda, najmanje dva itekako upitna. Jer, kako drugačije tumačiti to što Goran Opsenica danima ponavlja da je Hrvat, da kao Hrvat obavlja i sadašnju funkciju ministra, a CIK ga je, tvrdi on, mimo njegove volje „prekrstio“ u Srbina.

Kako ne smatrati dodjelu mandata Miomirki Melank pravim čudom, ravnom onom o ukazanju vanzemaljaca, ako u zakonu jasno stoji da se kompenzacijski mandat može dobiti samo ako ste na kompenzacijskoj listi. A, Miomirka nije bila na kompenzacijskoj nego na redovnoj listi.

Da od CIK-a prave teatar apsurda njegovi članovi pokazali su i davši mandat Nini Bukejlović, koja se prije dvije godine izjasnila kao Srpkinja, a uoči nedavnih izbora, probudila se kao Bošnjakinja. Zna se da u jednom izbornom ciklusu nijedan kandidat ne može mijenjati nacionalno opredjeljenje, ali u CIK-u kažu da je to sad odjednom zakonito.

Ovo su samo zadnje, u nizu brojnih nelogičnih odluka CIK-a, koji se prema svima onima koji im ukažu na nezakonitosti i nepravilnosti ponaša baš kao i sudije prema glavnom junaku Kočićevog „Jazavca pred sudom“.

Jer, uzalud još od 7. oktobra stranke, izborni posmatrači i građani dostavljaju CIK-u žalbe, prigovore i dokaze o izbornoj i postizbornoj krađi. Stotine njih CIK je „riješio“ na jednoj sjednici, složno ih i jednoglasno sa sedam glasova odbacio.

Jesu li za ta tri sata CIK-ovci provjerili i iščitali ijedan od navoda i dokaza o krađama, teško je povjerovati. E, takav je odnos institucije koja provodi izbore prema najozbiljnijem procesu u zemlji i prema volji građana.

Jednostavno, izbori u BiH, ali i period nakon njih doveo je do totalnog debakla prava, pravde i demokratije u ovoj zemlji. CIK je samo opečatio i ozakonio izbornu pljačku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.