KOMENTAR DANA

Beograd "vježba", Sarajevo šuti!

Vojska Srbije ovih dana izvodi do sada „najveću vojnu vežbu“ viđenu na njenim prostorima

Piše: Almasa HADŽIĆ

10.11.2018

Pod nazivom „Vek pobednika 1918-2018“ Vojska Srbije ovih dana, kako su je nazvali srbijanski mediji, izvodi do sada „najveću vojnu vežbu“ viđenu na njenim (a i na našim) prostorima.

Vježba se izvodi na nekoliko lokacija u Srbiji, među kojima su Pešter, zatim Zvorničko jezero, Sremska Mitrovica... Ustvari, na prostorima koji gravitiraju BiH, ali i gradovima s bošnjačkom većinom u Srbiji.

Pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske Srbije u ponedjeljak su tako upotrebom manevarske municije uvježbavali svoju snagu na Zvorničkom jezeru, tačnije u rejonu između dva bošnjačka naselja - Sakar u Malom Zvroniku (Srbija) i Divič u Zvorniku (BiH). Finale vježbe je danas.

Prikladnije mjesto za sijanje straha među Bošnjacima, a i vraćanja njihovog sjećanja na vrijeme od prije 26 godina, Srbija sigurno nije mogli izabrati.

Sve liči na „ono vrijeme“ - vojničke odore, crvene beretke na glavama oficira, čak je i štab vježbe bio na istom mjestu gdje i onaj JNA 1992 godine. Jedino su oznake na odorama nosile druge nazive, što u konačnici i nije važno.

Srbija, svakako, ima pravo da na svojoj teritoriji uvježbava svoje vojnike gdje hoće i kad hoće. Nebitno je i jesu li njeni specijalci u zanosu hvatanja „mrskog neprijatelja“ na Zvorničkom jezeru i zakoračili koji metar u bosansku teritoriju, ali...

Pravo je pitanje kakvi su se to neprijatelji priviđali Srbiji na bosanskoj strani, pa su manevarski pucnji njihovih specijalaca 5. novembra navukli drvene kapke na prozore Bošnjaka na Diviču i okolnim selima, ustvari istih onih koji su slične „vježbe“ iskusili prije 26 godina. I jedva preživjeli.

Nažalost, dok Beograd „vježba“, Sarajevo šuti!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.