KOMENTAR DANA

Neće Ona nigdje

Nema Evropa s kim čestito ni razgovarati ni pregovarati, nemamo ništa ponuditi

Senka Kurt. Arhiv

Piše: Senka KURT

15.10.2019

Kad je pred neku Novu godinu ljubopitiva TV ekipa zaustavila mladi par da ih pita gdje će za „najluđu“ noć, region se grohotom smijao mladiću, koji je posesivno preuzeo mikrofon i kazao: “Neće ona nigdje!”, aludirajući tako da djevojka, htjela- ne htjela, ostaje u njegovom zagrljaju. Iz koga nema ni tamo ni ovamo.  

E, tako se valjda osjećamo i mi u BiH svih godina, otkako nam obećavaju kule i gradove i siguran pristup Evropskoj uniji evo čim ispunimo još ovaj uvjet i provedemo ko zna koju reformu po redu.

Da još plastičnije objasnim, građani BiH su u zagrljaju (koji, doduše, ne da disati), a mladić koji određuje gdje će Ona su ovi koje smo izabrali na prošlim i pretprošlim i onim izborima prije. Ne mijenjaju se akteri pretjerano, ali odreda im svima puna usta Evrope. Dok ne dođe do tog čuvenog pitanja o „najluđoj noći“.

Onda krenu izgovori, koji na kraju opet rezultiraju isto – neće Bosna nigdje. Ni Hercegovina s njom.

Očito je to i nakon jučerašnje sjednice ministara vanjskih poslova država članica Evropske unije. Ništa novog, svi napreduju, Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora uveliko. Mi, nazadujemo i svjetlo na kraju tunela sve je dalje. Polako, ali sigurno, krećemo se korak po korak unatrag.

Nema vlasti više od godinu nakon izbora, nema Parlamenta BiH, nema Evropa s kim čestito ni razgovarati ni pregovarati, zaobilaze nas u sve većem luku i nižerangirani evropski i svjetski političari, nemamo nikome ponuditi ništa zbog čega bi nas shvatili i priznali kao kredibilne.

Evropski su ministri tako u šturim zaključcima poručili da se vlast mora formirati i odlučili da je mandat EUFOR-a produžen. Zlu ne trebalo!

Nema više ni oštrih riječi, prijetnji, nema ni naznaka da će neko biti kažnjen. Što, zapravo, nije ni slučajno. Kako Ona neće nigdje, nema potrebe da se pretjerano brine evropska gospoda!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.