KOMENTAR DANA

Sretna Nova godina

Na kontrolu zračnog prostora i preuzimanje bh. neba, čeka se već 20 godina

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić

23.10.2019

Bosna i Hercegovina će konačno početkom decembra preuzeti potpunu kontrolu bh. zračnog prostora. Zvuči kao reklama. Pogotovo što se na ovaj događaj čeka već skoro 20 godina. Još od davne 1998. godine. Svi skoro i zaboravili da nam nešto pripada.

Susjedi su za to vrijeme, Srbija i Hrvatska, što bi se reklo, uredno kupile kajmak, a bh. institucije nijemo posmatrale. Gledala i čekale i to za 20 i kusur godina izgubile milijarde maraka prihoda.

Riječ je o srednjem i gornjem sloju zračnog prostora gdje se odvija više od 80 posto zračnog prometa koji je najfrekventniji.

Do sada je Bosna i Hercegovina kupila samo mrvice. Zarađivala mizeriju i kontrolirala prostor ispod 10.000 metara. Bh. nebo, tako je godinama bilo rezervisano za lukavije i sposobnije.

I tako, dok su drugi zarađivali, Bosanci i Hercegovci, tačnije oni kojih ih predstavljaju, ponavljali su 20 godina jedno te isto. „Naredne godine ćemo preuzeti kontrolu“. „Sve je spremno“. Bh. nebo je konačno naše“. I tako bezbroj puta.

Ove godine konačno su posložile kockice, država je zasukala rukave, a BHANSA uradila ipak najveći dio posla.

Kontrolori su spremni, s 4. na 5.decembar, tačno u ponoć posljednji će put Srbija i Hrvatska kontolirati bh. zračni prostor. Od 5.decembra, nebo je naše.

Simptomatično, tačno u ponoć kao da Nova godina stiže ranije. Neka nam je s srećom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.