KOMENTAR DANA

Biste kao svjedoci zločina

Handkeu i Čurkinu možda treba postaviti biste, naravno ne u Srebrenici, i uz obavezan natpis „Ovo su negatori genocida“!!! Zbog ovakvih još nema pomirenja

Piše: Fahir Karalić

5.11.2019

Fahir Karalić. Avaz

Medijski prostor u BiH i jučer su, 24 godine nakon završetka agresije na BiH, „zagađivala“ imenima negatora genocida poput Vitalija Čurkina, Petera Handkea, Vojina Pavlovića... Kao da Haški tribunal nije dokazao genocida i osudio počinitelje! 

Prvo je, naime, bh. reditelj Haris Pašović poručio „da je „došlo vrijeme da nam Valentin Incko ispriča kako je spojio Petera Handkea i Radovana Karadžića“. O tome posljednjih dana pišu njemački mediji pozivajući se na Handkeov intervju iz 2010. 

Negirao je Incko ove navode, potvrđujući da je kao tadašnji ambasador Austrije u BiH samo organizirao sastanak Handkea i generala Jovana Divjaka. 

Divjak se, pak, prisjetio detalja razgovora s Handkeom, koji vjerno oslikavaju lik i djelo ovog nobelovca, kojem su velikosrpska ideologija i dželati koji su u ime nje klali i ubijali mnogo bliži od istine, od suza srebreničkih, sarajevskih, prijedorskih majki. 

A, onda „otrov na tortu“. Iz RS stiže informacija da žele postaviti bistu takvom Handkeu. Udruženje građana “Istočna alternativa Republike Srpske” iz Bratunca čiji čelnik Vojin Pavlović godinama opovrgava haške presude i negira da se u Srebrenici dogodio genocid, namjerava kupiti dio gradskog parka. Žele postaviti biste bivšem ruskom ambasadoru Ujedinjenih naroda Vitaliju Čurkinu i nobelovcu Peteru Handkeu. 

Možda Handkeu i Čurkinu i treba napraviti biste. Naravno ne u Srebrenici, da ne zagađuju sveto tlo u kojem su ostaci nevinih žrtava. Možda razmisliti da se pronađe adekvatno mjesto, naprimjer na Palama, i to uz obavezan natpis „Ovo su negatori genocida“!!! „Ovo su ljudi koji su na strani dželata i koji skrivaju istinu o genocidu“!

„Zbog ovakvih još nema pomirenja...“.

     

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.