KOMENTAR DANA

Domovino, neka ti je sretan rođendan

Za državu BiH nam se još valja boriti i od nečastivih braniti vrijednosti za koje su ginuli njeni najbolji sinovi

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

25.11.2019

Danas slavimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Dan kada je prije 76 godina na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu obnovljena bh. državnost i potvrđene njene historijske granice datirane još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Činjenice poznate i priznate i, pored upornih pokušaja negiranja, apsolutno neoborive.

Bosna i Hercegovina je država, ali nama, Bosancima i Hercegovcima, ona je, prije svega, domovina.

Jer, domovina je mjesto gdje je naš pradjedovski grunt, s koga odlazimo kad i koliko hoćemo, gdje se vraćamo kad hoćemo, živi ili mrtvi. Ali je grunt, svojina i jedini pravi dom koji se stoljećima krvlju branio.

Nažalost, država kakva je danas, što svojom, što krivicom drugih, na sve načine pokušava nam iz srca iščupati domovinu.

Država bi nas trebala štititi, garantirati naše slobode i prava, pravednim zakonima uređivati nam život, da sebi i njoj budemo korisniji, vredniji, odgovorniji, pošteniji, obrazovaniji, pametniji. Pa da nas svijet ne prepoznaje po korupciji, krađi, nemoralu i da zbog bahatosti, neznanja i nerada onih koji se u državi pitaju i u njoj odlučuju (čast poštenim!) i mi i naše potomstvo ne hodamo pognute glave. Nažalost, teško ide.

Pamti li iko da je u posljednjih 25 godina bilo koja afera i sramota u našoj državi, bilo da se radi o krađi budžeta, primanju mita, otimanju državnih resursa, pa čak i o žensko-muškoj prostituciji, prošla a da među glavnim akterima nije bilo upravo onih koji se u državi „pitaju i odlučuju“? Ne pamti, naravno!.

Domovino, neka ti je sretan rođendan! Za državu Bosnu i Hercegovinu nam se još valja boriti i od nečastivih braniti vrijednosti za koje su ginuli njeni najbolji i sinovi.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.