KOMENTAR DANA

Škola za pačiće male

Više od 20 godina nismo proveli reformu, bavili smo se dvjema školama pod jednim krovom, uveli politiku u školske klupe

Denaida Bašić. Avaz

Piše: Denaida Bašić

4.12.2019

Objavljeni rezultati PISA istraživanja, koji pokazuju da je svaki drugi 15-godišnjak u našoj zemlji funkcionalno nepismen, izazvali su reakcije i čuđenja.

No, tome mjesta nema jer, budimo svjesni, od Dejtona do danas svjedočimo urušavanju obrazovnog sistema BiH. Pogrešna politika, neulaganje, politika u školskim klupama i nisu mogli dati bolje rezultate. Sve drugo bilo bi, zapravo, čudo!

Previše je izgovorenih velikih riječi i pogrešnih djela. Što smo se više zaklinjali u ljepšu budućnost i najkvalitetnije obrazovanje u regionu, sve smo bili bliže dnu ljestvice. Živimo u zemlji u kojoj se olako dijele petice i diplome. Naša država je zauzela 62. mjesto od 79 pozicija. Daleko je od Kine i Singapura. koji zauzimaju prvo i drugo mjesto na listi.

Više od 20 godina govorimo o reformama, a ne provodimo ih. Bavili smo se politikom i politikantstvom, pothranjivali dvije škole pod jednim krovom, tužakali se koji će udžbenik u koju školu. A problem prepoznali nismo.

Preskup „obrazovni aparat“, očito nesposoban da riješi krucijalne probleme, ponovo će udarati po leđima onih koji trebaju iznjedriti ovu državu.

Profesori i učitelji su izgubili na cijeni, političari i institucije sve to gledaju skrštenih ruku i samo se brinu za ideologiziranje školskih programa.

Kao pačići iz dječije pjesme: Mučili se, mučili od srijede do petka, al' se nisu maknuli dalje od početka.

Generalno, zato ovi rezultati nisu poražavajući ako za tri godine budemo imali bolje. Da se maknemo od početka! 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.