KOMENTAR DANA

Radioaktivna diplomatija

Konačno ohrabrujući stav BiH i poruka nove vlasti da će se oduprijeti izgradnji radioaktivnog odlagališta na Trgovinskoj gori

Fahir KARALIĆ. Avaz

Piše: Fahir KARALIĆ

22.1.2020

Mlako su, u najmanju ruku, bh. vlasti u prethodnom mandatu posmatrale kako se Hrvatska uveliko priprema za izgradnju odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovske gore

Ni upozorenja hiljada bh. građana koji žive u blizini granice da će odlagalište opasno ugroziti njihove živote nisu urodila plodom, pa BiH, praktično, nije poduzela nijedan zvaničan korak da se odupre hrvatskim planovima. 

Bilo je, istina, sporadičnih izjava u kojima se ponekad čuo usamljeni glas iz Bosne u kojem se, forme radi, izražava protest protiv izgradnje nuklearne deponije. Ali, naravno, to ni na koji način nije utjecalo na odluke zvaničnog Zagreba.

Ohrabruje zbog toga prekjučerašnji sastanak ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo, koji su pitanje izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori naveli kao jedan od prioriteta i interesa naše zemlje.

Posebno ako se u dijalogu s Hrvatskom ne postigne rješenje, da se pripremi i na mogućnost da se u budžetu planiraju sredstva za formiranje pravnog i ekspertnog tima koji bi zastupao interese BiH u eventualnoj međunarodnoj arbitraži s Hrvatskom.

Granicu sa BiH Hrvatska je izabrala jer, poučena iskustvom iz ranijih sporova, zna da su njeni zapadni susjedi - Slovenija -  tvrd orah. Da će se suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima, arbitražama na međunarodnim sudovima, pa i drugim mjerama, za razliku od BiH, čija je „radioaktivna diplomatija“ bila opasna jedino po svoje građane. 

U slučaju zaštite interesa BiH, bili to naši susjedi ili neko drugi, svi u našoj zemlji moraju zauzeti jedinstven stav. Tek tada se na nas neće moći gledati kao na neku deponiju. Naravno, treba pokušati dogovorom riješiti problem, ali prije svega krenuti od toga da su interesi bh. građana na prvom mjestu i važniji od bilo kakve politike!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.