KOMENTAR DANA

Podzemlje ne prašta

Prema nepisanim pravilima podzemlja, kada god padne velika pošiljka droge neko plati glavom

Admir Aljimi. Avaz.ba

Piše: Admir Aljimi

12.3.2020

Prema nepisanim pravilima podzemlja, kada god padne velika pošiljka droge neko plati glavom!? To je lančana reakcija koja se među članovima kriminalnih grupa pokreće po automatizmu, jer se radi o milionima eura za čiji gubitak neko mora odgovarati, obično krvavo.

Nedavna rekordna zapljena tri tone skanka koji su nakon višemjesečnog pripremanja i istrage oduzeli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zasigurno će izazvati velike turbulencije u duboko uzdrmanom međunarodnom narkoklanu.

Naime, radi se o marihuani uzgajanoj i pripremanoj u Albaniji, koja je došla u BiH, kod dilera je tokom upada specijalaca pronađeno i 250.000 eura.

Radi se o dobro uhodanoj ekipi koja je godinama naše ulice punila drogom koja je preko granica putovala u dobro zamaskiranim cisternama.

Prema dosadašnjim iskustvima istražitelja SIPA-e, međunarodne narkobande po svaku cijenu moraju ulici pružiti svoj smrtonosni proizvod, jer će, u suprotnom, na njihovo mjesto doći drugi kartel, koji će zaraditi više novca i fizički će ih „počistiti“.

To je začarani krug iz kojeg se rijetko ko živ izvuče.

Klanova je puno, imaju logistiku, novac i oružje, ali i policija dobro uzvraća udarac.

Ne treba misliti da će istražitelji u potpunosti istrijebiti narkomafiju, ali svaki gram smrti koji se skloni s ulice, svaki diler s lisicama na rukama i svaka zaplijenjena prljava marka pruža nadu u mirnije društvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.