KOMENTAR DANA

Borba protiv poskupljenja

Drastične kazne za trgovce ljudskim strahovima i nesrećom u vrijeme koronavirusa

Almasa Hadzić. ARHIV

Piše: A. H. /Avaz.ba

17.3.2020

U moru ružnih i deprimirajućih informacija koje ovih dana prestižu jedna drugu, jučer je, napokon, stigla i jedna lijepa i ohrabrujuća: inspektori u Sarajevu sa 10.000 maraka kaznili su apoteku u kojoj su po trostruko višim cijenama građanima prodavani prijeko potrebne zaštitne maskesredstva za dezinfekciju.

Šverceri su, kako je svijeta i vijeka, zarađivali na ljudskoj nesreći. Bilo da je rat, poplava, zemljotres, kuga ili virus, kakav je ovih dana pogodio svijet, trgovci ljudskom nesrećom pokušavali su varati i zakon i Boga, kako bi dodatno obogatili svoj haramom stečeni imetak.

Kakav to mora biti lik, vlasnik apoteke, koji u javnosti, sasvim sigurno, slovi kao poslovan i ugledan čovjek, da na ionako jeftinim medicinskim maskama koje u vremenu u kom su tražene možda mogu nekoga spasiti od zaraze smrtonosnim virusom, pokušava oteti mizernih jednu ili dvije konvertibilne marke kako bi uvećao svoj imetak?

Ma, nikakav! Karakterna bijeda bez vjere i morala, čijoj je „poslovnoj praksi“, očito, zakon dugo kroz prste gledao. Ali sve do jednom, reći će narod.

To što su inspektori ovih dana zakucali na vrata bh. apoteka, ali i tržnih centara, zavirili im u kase i poslovne knjige kako bi se uvjerili ko zarađuje na ljudskim strahovima i nesrećama, za svaku je pohvalu.

Izricanje drastičnih novčanih kazni za one koji su višestruko dizali cijene proizvodima traženim u vrijeme pojave koronavirusa, ne samo da je vrijedno hvale, već ulijeva i povjerenje u institucije za provedbu zakona koje su nerijetko svoje zube oštrile na takozvanoj „sići“, dok su se pojedini, ne poštujući zakon, enormno bogatili. Među kojima i mnogi danas bogati vlasnici apoteka, tržnih centara...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.