KULTURA

Pisac Marko Vešović otkriva za „Avaz": Završio sam dvije knjige, a jedna je „Knjiga bez Gordane"

Vešović: Planira promociju na sajmu „Bookstan" ( M. Kadrić)

Piše: N. KATICA

14.10.2017

Marko Vešović, profesor, pjesnik, jedan od onih ljudi koji žive u Sarajevu i sa Sarajevom. Kratki susret s Vešovićem ekipa „Dnevnog avaz“ imala je u kultnom sarajevskom okupljalištu „Šetalište". Ovaj veliki pisac rekao nam je da puno piše, ali da, jednostavno, ne objavljuje.  

- Trenutno imam dvije knjige koje su praktično završene, samo treba da se još malo stilski dorade. Otkad mi je žena umrla, nastavio sam da pišem pjesme o njoj, znam da to neće niko objaviti, ali nije me ni briga. Imam knjigu uspomena koja se zove „Knjiga bez Gordane" i iduće godine bi trebala biti promovirana na sajmu „Bookstan" - rekao nam je Vešović.

Svjestan je činjenice da on kao čovjek i pisac ne bi bio ništa da nije bilo njegove pokojne supruge Gordane.

- Ona je znala da sam ja nesposoban. To je znala i moja majka, koja mi je uvijek govorila:“ Obraza mi mog, kako ovo dijete umije gaće vezat'“, ona je znala to i najviše me žalila. Stotine i hiljade žena su vukle umjetnike nesposobne za život. S jedne strane ispostavi se da su ih džabe vukle, a s druge umjetnici zaborave te žene. O mojoj ženi će se znati šta mi je bila i šta je radila za mene – poručio je Vešović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.