GLUMICE

Bojim se svake uloge

Poslovni umor je sladak <195> Sretna sam što sam dio priče „Feničanke“

Pepeljak: Volim svoj posao. (Foto: J. Alibegović)

Piše: E. BAKIĆ

27.12.2018


Sanela Pepeljak više od 20 godina članica je ansambla Drame Narodnog pozorišta u Sarajevu. Jedan od posljednjih njenih angažmana je u predstavi „Feničanke“, gdje igra jednu od glavnih uloga, zajedno s Amrom Kapidžić i Monom Muratović.

Pepeljak igra i u predstavama „Ožalošćena porodica“, „Leptir“, „Kralj Lir“, „Sastanak na vrhu“, „Divlje meso“, „Hamlet zna što narod ne zna“...

 Antička drama

Iako je, kada su TV i film u pitanju, napravila pauzu, publika je se sjeća po ulogama u „Preko granice“, „Gori vatra“, „Ljeto u zlatnoj dolini“...

- Sretna sam što sam dio priče „Feničanke“. Moram istaknuti da je bilo ugodno sarađivati s kolegama, kao i rediteljem Ozrenom Prohićem. Antička drama je uvijek aktuelna jer propituje čovjeka, sukobe, ratove, sreću i nesreću – govori nam Pepeljak.

Predstava govori i o tome kako se mnoge stvari kroz historiju mijenjaju, osim čovjeka.

- Mijenjaju se društveno-političke prilike, nazivi država..., ali čovjek ostaje isti. To je tako zato što je čovjek stvoren kao slika ili po uzoru na Boga, ali rijetki su oni koji su uspjeli izvojevati najveće bitke - one sa samim sobom. Čovjek je u stanju uništiti i prirodu, ali ne promijeniti sebe i svoju pohlepu za vlašću, mržnjom, okrutnošću – smatra Pepeljak.

 Duge probe

Iako je kroz njenu karijeru bilo perioda kada je bila manje angažirana, ističe da se stvari mijenjaju. 

- Volim svoj posao. To je ono što sam sama birala i tome sam vrlo posvećena, a pozorištu odana. Dešava se i to da sam umorna nakon dugih proba, ali slatki je to umor. Što se tiče TV i filmskih angažmana, mogao bi se i život potrošiti čekajući da naša produkcija profunkcionira. Film je gotovo incident, ali nadam se da ćemo se uskoro dozvati – iskrena je glumica.

U „Kralju Liru“ Pepeljak igra Regan, a, kako kaže, raditi Šekspira želja je svakog glumca. 

- Uvijek sam uplašena kad dobijem ulogu. Prije svega, to je velika odgovornost. Nastojim se svaki put potpuno poništiti i graditi ulogu od nule. Poništiti sebe je cilj, ali i polazište. Bilo je zanimljivo kako reditelj Diego de Brea čita „Kralja Lira“. Inače, nikad nisam bila ta koja bira svoje uloge, uvijek su me birali – kaže Pepeljak.

 Ne odbijam uloge

Sanela Pepeljak nikada nije odbila neku ulogu i smatra da to nije u opisu glumačkog posla.

- Mislim da je to krajnje drsko i neprimjereno. Biti zaposlen glumac danas je ogromna stvar.  Živim od svog posla i sretna sam da sam zaposlena. Kakvo odbijanje uloga. Ne radim to – govori Pepeljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.