PREDSTAVE

Kustura: Govorimo o ljubavi prema porodici i lojalnosti

Starija publika će svakako prepoznati aktuelnost i svevremenost ovog teksta, posebno kod nas, u državi u kojoj decenijama tražimo kosti najbližih da bismo ih pokopali, rekao Kustura

F. MUSTAFIĆ

30.5.2019

Predstava „Antigona“, koju je prema Sofoklovom tekstu režirao Damir Kustura, sutra će premijerno biti izvedena u Pozorištu mladih u Sarajevu. U ulozi Antigone naći će se Alisa Ćajić-Drmać, a osim nje, uloge su povjerene i Edhemu Husiću, Mariju Drmaću, Mirzi Dervišiću, Edinu Avdagiću i Heleni Vuković. U predstavi će se pojaviti i 30-ak srednjoškolaca.

Dramski tekst

- Više je razloga zašto baš Sofoklo i zašto „Antigona“. Pozorište mladih bi, prema mom mišljenju, koliko može, trebalo pratiti nastavni proces i potpomoći ga. „Antigona“ je među prvim lektirama i dramskim tekstovima s kojima se mladi u srednjoj školi susreću. Antička tragedija je teško štivo i za profesionalne glumce, a ne za djecu. Ovom predstavom želim približiti mladima tu književnost, a i samo pozorište kao takvo – kaže Kustura.

Da ovaj pozorišni klasik ne gubi snagu, već da postaje sve jači, potvrđuje i reditelj Kustura te ističe da je tekst, uprkos tome što je pisan u petom stoljeću, i danas vrlo aktuelan.

- Starija publika će svakako prepoznati aktuelnost i svevremenost ovog teksta, posebno kod nas, u državi u kojoj tražimo kosti najbližih decenijama da bismo ih pokopali prema Božijim zakonima, u državi u kojoj se krijemo iza Božijih zakona štiteći silne interese… No, mi prije svega govorimo o ljubavi prema porodici, odanosti i lojalnosti najbližima i samom Bogu – pojašnjava reditelj.

Mladi ljudi

Kustura, inače, već duže vrijeme uspješno radi s polaznicima Centra kulture i mladih općine Centar, koji će imati priliku zaigrati s profesionalnim glumcima.

- Na pragu sam da ostvarim još jedan pozorišni san, a to je da okupim mlade ljude i profesionalce oko istog projekta. Moj desetogodišnji rad sa srednjoškolcima, isto toliko rada u profesionalnom teatru rezultirat će ovom predstavom, u kojoj će na sceni biti zajedno četrdesetak učesnika, a među njima i članovi hora Srednje muzičke škole iz Sarajeva – kazao je Kustura.

Vatreni performans Gee Erjavec

Nakon premijere ove predstave, obilježavajući najavu zatvaranja teatarske sezone, bit će upriličen specijalni vatreni performans ispred Pozorišta mladih. Nastupit će slovenska plesna umjetnica Gea Erjavec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.