SARAJEVO

Večeras u Narodnom pozorištu premijerno izvedena dramska predstava "Triptih"

Drama “Triptih”, nastala kao odgovor na epidemiološku situaciju i posljedice koje je izazvala u pozorištu, premijerno je izvedena večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Premijera dramske predstave "Triptih". Narodno pozorište Sarajevo

Piše: A.M. / Avaz.ba

3.7.2020

U periodu kada se pozorišna umjetnost i samo pozorište kao institucija nalaze u nezavidnoj poziciji, te kada su zabranjena javna okupljanja sa više od 100 gledalaca, mladi reditelji, zajedno sa ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo, pričaju priče o našoj svakodnevici, o problemima s kojima se susreću obični ljudi, pozorišni radnici i pozorište uopšte, te o odnosu političara. 

„Triptih“ je predstava koja je nastala u specifičnim okolnostima kao jedna vrsta pozorišnog eksperimenta. Troje mladih reditelja imali su zadatak da izrežiraju tri kratke predstave, koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i „Korona zakon“, te smanjeni budžet kao posljedicu istog.

Svako od njih bavio se jednim segmentom života – duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obradili teme koje su ih zanimale. Radeći na tri djela, koja na prvi pogled nemaju nikakvu dodirnu tačku („Život je san“, „Voyzeck“ „San“), preispitivali su poziciju običnog čovjeka u odnosu na one „gore“ (političare), te poziciju običnog čovjeka u odnosu sa samim sobom, sa svojom porodicom i egzistencijom. Tekst predstave je nastao u toku procesa proba kao svojevrsna kohezija postojećih tekstova, glumačkih improvizacija, te adaptacija i modernizacija postojećih tekstova.

Autorski tim predstave čine Sabrina Begović-Ćorić, Emin Hajrić i Saša Peševski, dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju potpisuje Džejna Hodžić, dok uloge tumače Aleksandar Seksan, Amina Begović, Nerman Mahmutović,Mona Muratović, Ermin Sijamija, Mediha Musliović, Vedran Đekić. Za scenografiju je zaslužan Josip Lovrenović.

Aplauz publike na kraju ove predstave koja je večeras izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo dovoljno govori koliko nam je u ovim teškim trenucima nedostajala kultura, pozorište i umjetnost, ali se svi nadamo da ćemo u što skorije vrijeme moći bezbrižno posjećivati pozorišta, galerije i muzeje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.