SARAJEVO

U galeriji “Preporod” u toku deseta izložba “Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija”

Otvorena do 30. decembra

Izložba otvorena do 30. decembra. Preporod

Piše: A.Osmanlić

22.12.2020


Na izložbi je ove godine izloženo ukupno 25 umjetničkih djela raznih tehnika, poput videorada, kaligrafije, skulpture, akvarela, ulja i akrila na platnu, koje je pripremilo 17 umjetnika.

Poznati sufijski mistik, islamski pjesnik, filozof i teolog, Mevlana Dželaludin Rumi, rođen je u Belhu (današnji Afganistan) 6. rebiul-evvela 604./ 29. septembra 1207. godine, a umro je 17. decembra 1273. godine te se njegova smrt tradicionalno obilježava u Konji, svečanom manifestacijom Šebi arus. Smrt Rumija se na turskom jeziku naziva i “Vuslat”, što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov “povratak Gospodaru”.

Rumi, čija su vrata bila otvorena za svakoga, nevezano za religijsku pripadnost, postao je simbol jednakosti u svijetu u svakom smislu.

Galerija Preporod već duži niz godina organizira izložbu istaknutih bosanskohercegovačkih umjetnika, koji sa svojim djelima učestvuju u obilježavanju sjećanja na velikog učenjaka, gnostika i pjesnika Dželaludina Rumija.

Mesnevija je nenadmašno remek-djelo sufijske literature, 26.000 stihova poezije u šest tomova kroz koje je na jedinstven način izložen gotovo svaki pojedinačni aspekt islamskog nauka, njegove teologije, metafizike, kosmologije i tradicionalne psihologije.

Izložba u galeriji “Preporod” ove godine će biti otvorena sve do 30. decembra radnim danima od 12.00 do 17.00 sati.


Izložba otvorena do 30. decembra. Preporod

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.