PROMOCIJE

Kukavica u Banjoj Luci predstavio roman "Predodređenje"

Sa promocije. Fena

Piše: Fu. M.

30.9.2021

Novi roman "Predodređenje" autora Edina Urjana Kukavice, bh. književnika i kolumniste, predstavljen je u Banjoj Luci.

Kukavica je kazao publici kako smatra da nema prečeg mjesta na svijetu na kojem o Bosni treba govoriti nego što je to Banja Luka.

- Danas je međunarodni dan srca. Nije slučajno da se nalazimo u srcolikoj zemlji i u njenom srcu, u Banjoj Luci, gdje bi svi Bosanci i Hercegovci trebali da pokažu svoj patriotizam i domoljubni osjećaj. Mala srcolika zemlja usred Evrope, mali beznačajni komad teritorije planete Zemlje, a nevjerovatno kušan svim mogućim iskušenjima kojima je ostatak svijeta ikada iskušan - kazao je autor romana.

Smatra da BiH, ipak, više odgovara naziv otadžbina.

- Moj odnos prema mojoj zemlji malo je specifičan. Zemlju doživljavam kao majku. Iz duhovnog okruženja iz kojeg dolazim uvjeren sam da nas Bog nije stvorio slučajno ni u vremenu ni u prostoru u kojem smo stvoreni. To ima dimenziju prema čovjeku, ali mi imamo obavezu i prema vremenu i okruženju u kojem živimo - kazao je Kukavica.

Tvrdi da je iz te duhovne potrebe krenulo i zanimanje za domovinu.

- Zanimalo me šta je moja obaveza prema njoj. Tragajući, našao sam da o zemlji i o sebi znamo zastrašujuće malo. Ogromna količina informacija koje smo učili, historija koju smo učili, bila je ona koju pišu pobjednici i tu je bilo jako malo historije BiH. Tragajući još dublje, našao sam da je i to malo historije što smo učili zapravo falsificirano ili historijski netačno - kazao je autor.

U romanu se, dodao je još, spominju brojne svjetske metropole čije su sudbine ostavile traga na Bosni, saopćili su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.