NAGRAĐENI NAJBOLJI

Uručenjem nagrada zatvoren Sajam knjiga u Sarajevu

Alimanović je istaknula da je ove godine broj nagrada i priznanja nešto veći jer je zbog neodržavanja Sajma prošle godine i broj prijavljenih izlagača bio veći

Sa uručenja nagrada. Avaz

Fu. M.

11.10.2021

Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2021., 32. po redu, posjetilo je više od 30.000 ljudi u proteklih šest dana, kazao je direktor KJKP Centar Skenderija Amer Kapo na današnjoj ceremoniji dodjele nagrada.

Stručni žiri koji čine predsjednica Lejla Alimanović i članovi Aleksandar Knežević i Sarina Bakić donio je odluke o najboljim u čak 15 kategorija kao i o dobitnicima posebnih i specijalnih sajamskih priznanja.

Alimanović je istaknula da je ove godine broj nagrada i priznanja nešto veći jer je zbog neodržavanja Sajma prošle godine i broj prijavljenih izlagača bio veći.

- Trud i usmjerenost ka zajedničkom cilju organizatora, autora, izdavača, ali i medija i građana, posjetitelja sajma, poslali su svima obećavajuću poruku optimizma. U proteklom periodu koji su obilježili i česti lockdowni, knjiga je mnoge od nas sačuvala, bilo da smo je pisali, radili na njenoj pripremi za objavu ili da smo je čitali. Knjiga je zaista bila i stat će, ključ mudrosti i zdravlja što je bio moto ovogodišnjeg Sajma – kazala je Alimanović.

U kategoriji za umjetnost i arhitekturu nagradu je dobila „Dobra knjiga“ Sarajevo za djelo „Graditeljstvo bih kroz stoljeća“ autorice Sabira Husedžinović.

U kategoriji uredništvo nagrađeni su “Nova knjiga ” Podgorica za za uredništvo biblioteka “Nove knjige” i Emir Isović za djelo „Sarajevo, The Ultimate Guide“.

Uručene nagrade. Avaz

U kategoriji najboljeg oblikovanja knjiga nagradu je dobila izdavačka kuća „Art Rabic“ Sarajevoza djela „Tito za početnike“ autora Miše Marića i „Odabrana djela“ Pere Zubca. Dizajn je radio Dragan S.Stefanović. U istoj kategoriji nagrađena je i “Dobra knjiga” Sarajevo za djelo „Sevdalinke – 505 pjesama sa notnim zapisima“, autora Muhameda Žere. Dizajneri su Ognjen Materić, Ekrem Đonko, Nermin Žero i Đorđo Trifković.

U kategoriji najbolja ilustracija knjige nagradu je dobila kuća „Agarthi Comics“Sarajevo za djelo „Gavrilo Princip“, autora Henrika Rehla.

Za najbolji izdavački poduhvat godine nagrađeni su “Art Rabic” Sarajevo za „22 naslova džepnih knjiga Male biblioteke“ I “Planjax Komerc” iz Jelaha za za „Izabrana djela u šest knjiga“, autora Bajruzina Hajre Planjca.

U istoj kategoriji nagrade su dobili o Naučnoistraživački institut „Ibn Sina“ za djelo „Sufijski put spoznaje, Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacije“ autora William C. Chittick kao i SPKD “Prosvjeta” Sarajevo za djelo za djelo „Roman o Aleksandru Velikom“ – prema Berlinskom rukopisu srpske Aleksandride.

Izdavački poduhvat

Za izdavački poduhvat godine nagrađena je i „Dječija knjiga“Sarajevo za djelo „Izabrani romani“, autorice Nure Bazdulj-Hubijar, izdanje „Bosanska riječ“Sarajevo.

Najbolju promociju na ovogodišnjem sajmu, prema ocjeni žirija imalo je djelo “Vazda belaj”, autora Mirsada Pašovića u izdanju sarajevskog “Siriusa”.

U kategoriji najbolja knjiga za visoko obrazovanje nagrađen je Internacionalni Burch univerzitet za djelo „Preci u nama: Genetičko blago Bosne i Hercegovine“. Autori su Damir Marjanović, Dragan Primorac i Salmedin Mesihović, u izdanju „Mladinske knjige” Sarajevo.

U kategorija Nauka: Društvene i prirodne nauke nagrade su dobili izdavaštvo „Mulla Sadra“ Sarajevo za djelo „Društvo i historija sa stanovišta Kur'ana“ autora Mohammada Taqi Mesbah Yazdija, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH za djelo „Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture“ autorice Lejle Kodrić Zaimović te „Bookline“ Sarajevo za djelo „Veznici u savremenom bosanskom jeziku“, autor Halid Buliću izdanju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

U kategoriji za savremena učila i tehničko-tehnološke inovacije nagradu je dobila kuća „Trisar-Inn“Sarajevo.

Prva knjiga

Djelo “Mačak beskućnik” autorice Ljiljane Mitić u izdanju sarajevske “Dječije knjige” odnijelo je nagradu za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu

U kategoriji izdanja novih medij nagrađeni su digitalna platforma za e-knjige, audio knjige, digitalno izdavaštvo i zaštita od piraterije “Amber” Kemala Obada te kompanija IMTEC Sarajevo.

Za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanistickih i društvenih nauka nagrađeni su Međunarodni centar za mir i Akademija nauka i umjetnosti BiH Za časopis „Dijalog“ – izdanja od 1995.- 2021., urednici su Slavo Kukić i Asim Mujkić.

U istoj kategoriji nagradu je dobio i PEN Centar u Bosni i Hercegovini za časopis za književnu i umjetničku kritiku „Novi izraz“ koji uređuje Andrea Lešić.

Brojni učesnici. Avaz

Nagradu za očuvanje i valorizaciju književne baštine nagradu dobio je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izdavačka kuća “Lijepa riječ” iz Tuzle nagrađena je u kategoriji sistematsko objavljivanje svjetske književnosti.

Ove godine zbog specifičnih pandemijskih uslova u kojima je Sajam organiziran dodijeljene su i nagrade za 5 najinventivnijih maski posjetilaca sajma. Dobitnice su Anisa Durmišević , Džana Bajrić, Mejra Gogić, Lamija Hasković i Asja Salčin.

Posebno sajamsko priznanje za zbirke kratkih priča dobio je Kemal Čopra za djelo „Hadžibeg“ , u izdanju „Naklade Zoro“ Sarajevo.

Specijalno sajamsko priznanje dobio je Samir Fazlić, povodom 40 godina neprekidnog rada u knjižarstvu i izdavaštvu u BiH.

Anida Letić Sikirić dobitnica je posebnog priznanja za slikovnicu i to za djela „Psić Bibi u Sarajevu“ i „Psić Bibi u Zenici“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.