KAMERNI TEATAR 55

Jasna Diklić predstavila zbirku kolumni "Zapisi s Marindvora"

Posjetitelji su imali priliku i čuti jednu od kolumni, Poštar Ibro, a pročitala ju je autoricina kćerka Ljiljana Đukanović

Sa jučerašnje promocije. Fena

H. J. I.

22.1.2023

"Zapisi s Marindvora" naziv je knjige čija je autorica Jasna Diklić, proslavljena dramska umjetnica iz Sarajeva.

Pred prepunim auditorijem, knjiga je jučer predstavljena u galeriji Gabrijel u Kamernom teatrau 55, kući u kojoj je uvažena umjetnica provela veliki dio svoje karijere.

Zbirka kolumni

Knjiga predstavlja zbirku kolumni koje je Jasna Diklić pisala na portalu Radiosarajevo.ba, u periodu od 2019. do 2022. godine.

- Za mene je poziv s portala Radiosarajevo.ba bio izazovan i uzbudljiv podsticaj za nešto novo. Dobila sam potpunu slobodu za izbor tema, pisala sam o pojavama koje me okružuju, ali uz poveznice iz mog života i iskustva. I moja profesija mi je dosta pomogla u dramaturškom smislu da kolumna ima zanimljivu priči i moguću poruku ili čak doživljaj koji će zanimati čitaoca. Veoma sam sretna što su ti tekstovi, nakon tri godine pisanja, dobili novu novu formu - rekla je Diklić.

Urednica knjige, Vesna Andree Zaimović istakla je da su ove kolumne specifične jer su pisane za digitalni medij, kao esejističke minijature prilagođene novim čitalačkim navikama publike.

- Jednostavnost izrečenog samo je na prvi pogled u suprotnosti sa bogatstvom životnog iskustva i istančanošću vrijednosnih načela koje uvažena dramska umjetnica i draga sugrađanka velikodušno dijeli s nama. Jednostavnost je odlika velikog iskustva.

Pozivajući Jasnu Diklić da postane jedna od kolumnistica portala Radiosarajevo.ba željeli smo doprinijeti podizanju vidljivosti sjajnih žena u bh. društvu koje imaju šta da kažu i napišu. Ali željeli smo i podići svoj glas protiv sve prisutnijeg trenda marginalizacije osoba treće dobi, tzv. "ageisma". Osobe treće dobi svojim dostignućima pokazuju iznimne uspjehe, a vrijednosni sudovi koje dijele su dragocjenost koje moramo biti svjesni. Jasna Dikić je prošle godine imala tri premijere i igrala je u repertoarskoj predstavi koja traje četiri sata. Zbirka kolumni ove sjajne žene na svakoj svojoj stranici ruši brojne stereotipe - naglasila je urednica izdanja.

Mustafić: Ima određene sjete 

Publici se obratio redatelj Dino Mustafić kao dugogodišnji autoricin prijatelj i saradnik:

- Zaista je neobično da se mi iz teatra odvažimo da pišemo kolumne, jer mislimo da imaom svoju publiku koja je pozorišna sala. Ali očigledno živimo u vremenima kada mnogi od nas nastoje da podijele vrijednosti za koje se borimo a koje, objektivno, predstavljaju manjinsko mišljenje. U kolumnma Jasne Diklić ima određene sjete, ali nema ni jednog trenutka patetike, nema ničeg melodramatskog, ali ima mnogo toga "fajterskog" i to je ono po čemu je Jasna Diklić posebna.

Jasna je izuzetno duhovita osoba. Ona doživljava svijet sa određenom ironijskom distancom, ali u kojoj nema cinizma. Ona na taj način preispituje sebe i svoje postojanje. Ona je u svom izrazu direktna, bez kalkulacija, bez tzv. politički korektnogo govora, jer to je ono čega u umjetničkom svijetu nema. Samim time, te kolumne su uistinu vrijedne, u njima je čestitost, istinitost i principijelnost. Dosljedna je u onome za što se zalaže - a zalaže se za jedan grad iz kojeg nikad nije izašla. Ona vjeruje u Sarajevo jednakih ljudi, a svojim kolumnama reafirmiše takav grad. Zato su te kolumne važne i sa kulturološkog identitarnog stanovišta - naglasio je Mustafić.

"Poštar Ibro"

Posjetitelji su imali priliku i čuti jednu od kolumni, Poštar Ibro, a pročitala ju je autoricina kćerka Ljiljana Đukanović.

Suizdavač Dragan Stojković skrenuo je pažnju i na regionalni značaj ovog izdanja, koji je svoje čitatelje pronašlo i u Srbiji. Takođe je ukazao i na vrijedne ilustracije koje je za knjigu izradio umjetnik Mirza Ibrahimpašić.

- Esejističke minijature Jasne Diklić su zrna mudrosti predstavljena kroz svedenu literarnu formu pisanu za digitalni medij. Jednostavnost izrečenog samo je na prvi pogled u suprotnosti sa bogatstvom životnog iskustva i istančanošću vrijednosnih načela koje uvažena dramska umjetnica i draga sugrađanka velikodušno dijeli s nama. Jednostavnost je odlika velikog iskustva Tekstovi i stil Jasne Diklić na efektan način premošćavaju višegeneracijski jaz, spajajući značajke 20. i 21. stoljeća, ili ako ćemo preciznije – narative prve poslijeratne generacije u socijalističkoj Jugoslaviji s čitalačkim interesima milenijalaca i Z generacije - stoji u predgovoru za ovu knjigu čiji su izdavači Most art Jugoslavija (Beograd) i Radiosarajevo.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.