SVJETSKI DAN AKVARELA

Mirsada Baljić za "Avaz": Sve je prolazno, ali umjetnost opstaje

Već tri godine sam predstavnica BiH na izložbi akvarela

Baljić: Tišine su uvijek u nama. PR

7.2.2023

Bosanskohercegovačka slikarica Mirsada Baljić nedavno se u Sarajevu predstavila grupnom izložbom upriličenom povodom Svjetskog dana akvarela, a u okviru 11. godišnjice Internacionalnog udruženja akvarelista svijeta „IWS Global“.

Baljić za „Avaz“ ističe da je na izloženim akvarelima svjetlost njenog hercegovačkog zavičaja najjači doživljaj, kao i utisak koji nosi iz prirode kroz prozračnost boja magnolije iz koje izranja oblik Starog mosta.G

Izuzetna čast 

Koliko ste zadovoljni kompletnom postavkom i reakcijama?

- Već tri godine sam predstavnik BiH na ovoj izložbi akvarela i bila mi je izuzetna čast da se, zajedno s deset drugih autora, predstavim i u svijetu. Udruženje umjetnika „Art colony“ i BKC Sarajevo u narednom periodu planiraju i prvo bijenale akvarela, uz eventualnu podršku resornih ministarstava.


Akvarel Mirsade Baljić: Detalj Starog mosta. PR

 Inače, akvarel je vaša omiljena tehnika?  

- Akvareli imaju onu jedinstvenu nit koja se provlači kroz moje stvaralaštvo, na način kao prozračna muzika koju sam kao dijete slikala, prepoznala, osjetila, slijedila. Gledajući nebo, ta prostranstva moga zavičaja, koja trepere pred našim očima, zaustavljaju se na površini vode, prohladne Neretve, upijajući žarke boje pohranjene u sjećanju, do trenutka kad budu razlivene na akvarel papiru, na platnu.

Daleki pejzaži 

Proputovali ste skoro cijeli svijet, koliko su Vas ta iskustva nadahnula kasnije za umjetnički rad?

- Putovanja inspiriraju, nadahnjuju, uče. Fizičko prisustvo na nekom dalekom tlu, stanja trenutka nemaju granice. Mi ih postavljamo. I u sebi. Tišine su uvijek u nama. Ne moramo govoriti istim jezicima, ali postoje impulsi i osjećaji za nešto drugačije, nešto novo, lijepo u bićima sličnim nama iz dalekih pejzaža. Prazna ploha za novo djelo je pred nama. „Daljine se ugibaju, ne trepću”, napisao je jednom vrli pjesnik Ilija Ladin. Sve je prolazno, ali umjetnost opstaje

Koliko je važno za umjetnika da upozna druge kulture i širi svoje spoznaje?

- Važan segment za umjetnika je vidjeti, osjetiti, spoznati drugo i drugačije stvaralaštvo izniklo iz raznih civilizacija i kultura. Privilegija je i bogatstvo biti dio onih koji su uspjeli dotaknuti obrise i pomiješati boje na toj paleti.


Baljić na otvorenju izložbe. PR

Prošla godina je za Vas bila iznimno intenzivna, šta je to što Vas čeka u narednom periodu?

- Volim dolazak proljeća, njegove boje, mirise, cvrkut lastavica, behar. Izložbom „Daljine“ u Galeriji „Preporod“ predstavit ću svoja djela sarajevskoj publici, prije odlaska izložbe „Snoviđenja“ u neke nove daljine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.