14. KNJIGA

Ramiza Radončić-Hot: "Svjetlost nad nebeskom pučinom" kroz 32 priče

Priče se mogu čitati nezavisno jedna od druge, a djelo se može smatrati istovremeno i kratkim romanom

Radončić-Hot: Objavila 14. djelo. Društvene mreže

L. S. R. - A. H.

15.3.2023

Autorica Ramiza Radončić-Hot objavila je novu knjigu pod nazivom "Svjetlost nad nebeskom pučinom". Ovo je 14. djelo renomirane autorice poezije i proze.

Novi rukopis čine 32 priče koje su povezane sudbinama likova. Priče se mogu čitati nezavisno jedna od druge, a djelo se može smatrati istovremeno i kratkim romanom.

Spektar ljubavi

Knjiga "Svjetlost nad nebeskom pučinom" naslovom evocira spektar ljubavi između likova, potrebu za čitaocem koji umije osjetiti dušu autorice, da se poveže s njenim mislima i imaginacijom.

Ovaj rukopis kroz 32 priče tako toplo, melodiozno i eklektično progovara o međusobno isprepletenim sudbinama likova, stapajući se u svojevrsnu fuziju, uprkos tome što se priče mogu čitati nezavisno jedna od druge.

U priči "Dobar izbor" autorica kaže: "(…) pokupiti rasuta zrna uzburkanih i zvjezdanih nesanica, nadanja i dopadanja te zajedno s njom ispeći veliku, k’o duginu krunu od ljubavi..."

Naslovnica knjige. Društvene mreže

Kao kruna

U ovim riječima vidimo autoricinu inicijaciju razlivenu u samom nazivu knjige koja najbolje opisuje njenu tendenciju za ljepšom stvarnošću kroz oblik koji žedno rastače da bi se na kraju začudna čežnja skoro katarzično spojila kao kruna.

Lirski pasaži

Autorica veoma smjelo i smiono obrađuje posljedice porodičnih kriza i transgresija kroz opise psiholoških stanja djece koja bivaju najviše ranjena uzrocima tih disharmonija.

Lirski pasaži otkrivaju sofisticiranost autorice koja nalazi da u sredini u kojoj bivstvujemo egzistira svojevrsno savršenstvo uvijek spremno da nas ushiti.

Knjige Ramize Radončić-Hot prevedene su na nekoliko jezika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.