AVAZOVA PATROLA

Obišli smo Zemaljski i Historijski muzej BiH: Kultura i obilježja prošlosti na jednom mjestu

Ove dvije institucije pokazatelji su vremena koje je iza nas, ali i svih epoha kroz koje je BiH prošla da bi danas postala ono što jeste

Posjetioci u dijelu s maketama životinja. Avaz

Piše: Eldar Abaz

10.4.2023

Glavni grad Bosne i Hercegovine za svoje građane, ali i sve one koji ga dođu posjetiti, nudi raznoliku lepezu institucija koje se mogu obići. Među njima su Zemaljski i Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Ove dvije institucije pokazatelji su vremena koje je iza nas, ali i svih epoha kroz koje je BiH prošla da bi danas postala ono što jeste.

Naučna ustanova

Zemaljski muzej BiH osnovan je 1888. godine i najstarija je naučna ustanova u našoj zemlji zapadnog tipa. Upravo u ovom muzeju posjetioci mogu svjedočiti različitim periodima i kulturama koje su obilježile ovo podneblje. Prema tome, moguće je vidjeti postavke stećaka i obilježja srednjovjekovne Bosne. Oružje, oruđe, odjeća te posuđe koje se koristilo u ovom periodu su samo mali dio koji prikazuje historiju iz perioda od 12. do 15. stoljeća.

Dok se na drugoj strani nalazi dio u kojem kao da je vrijeme stalo, i to period osmanske vladavine. Prostorije su potpuno uređene u skladu s tim vremenom, narodna nošnja, sinije, drvene konstrukcije su samo jedan dio ove postavke u muzeju, koja na najslikovitiji način dočarava period Osmanskog carstva, ali i onog što je sada tradicija BiH.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Muzej - Avaz
Obilježja Srednjovjekovne Bosne - Avaz
+1

Nezaobilazan je i dio koji se odnosi na istraživanje flore i faune u BiH, a posjetioce će iznenaditi realistične makete životinja te će mnogi imati osjećaj kao da se zaista nalaze u šumi okruženi tim zvjerima.

Istinite priče

Historijski muzej BiH uvijek je privlačio pažnju, kako zbog svojih izložbi tako i zbog toga što posjetioci mogu vidjeti istinite i autentične primjere koji oslikavaju dijelove nastanka, ali i opstanka same države. Dnevnici žena koje su pomagale ranjenicima u vrijeme Drugog svjetskog rata pa sve do agresije na BiH samo su neki izložbeni eksponati.

Historijski muzej BiH - Avaz
Dnevni avaz
Muzej - Avaz
Historijski muzej BiH - Avaz
Historijski muzej BiH - Avaz

Period agresije na našu zemlju predstavljen je u posebnoj prostoriji. Moguće je pogledati videosnimke iz ratnih dana, pročitati originalne dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma te vidjeti naslovne strane novina koje su izvještavale o ratu. Ono što posebno privlači pažnju jesu portreti ljudi koji su ostavili značajan trag u historiji, ali i opstanku BiH.

Prava žena

Ono što je još posebno u Historijskom muzeju jeste upravo postavka izložbe posvećene samo ženama. Naime, ovdje je moguće pročitati, ali i vidjeti fotografije žena koje su, svaka u svom vremenu, pravile revolucije i borile se za prava žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.