HRVATSKA

Premijerno izvedena opera "Lennon" kompozitora Ive Josipovića: Okupio političku elitu

Nadam se da ćemo je imati prilike opet čuti, rekao je Josipović

Josipović zadovoljan prikazanim. Sanjin Strukic/PIXSELL

Z. K.

23.4.2023

U zagrebačkom HNK izvedena je premijera opere „Lennon“. Radi se o operi čiji je kompozitor bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a na premijeri je okupio pravu političku elitu.

Pohvala ansamblu

U prepunom pozorištu i društvu Josipovića našao se predsjednik Republike Zoran Milanović, bivši predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović i Stjepan Mesić, ali i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U kratkoj izjavi nakon predstave Josipović je, zadovoljan izvođenjem, pohvalio cijeli ansambl.

- Jako sam zadovoljan izvođenjem, orkestar, hor i solisti uložili su veliki trud. Partitura nije lagana, vrhunski su je izveli, a vidjeli smo, i publika je bila rekao bih jako zadovoljna. Nadam se da ćemo je imati prilike opet čuti - rekao je Josipović.

„Lennon“ je, kao što i naslov govori, posvećen fenomenu Džonu Lenonu (John Lennon).

Savremeni svijet

- Sudbina Džona Lenona, jednoga od slavnih Beatlesa, dugo je vremena intrigirala kompozitora, a kad je Marina Biti napisala libreto, kompozitorski se posao mogao nastaviti. 

Ova priča o ubistvu koje je uzdrmalo savremeni svijet sadržava i nadrealističke komponente, a u središtu radnje su Džon Lenon i ljudi koji su zauzimali važna mjesta u njegovu životu, ali, naravno, i lik ubice s njegovim specifičnim psihološkim profilom, dok se pokušava odgovoriti na pitanje zašto se obožavatelj prometnuo u ubicu čovjeka kojega je obožavao - piše u opisu opere.

Publika je velikodušno pozdravila premijeru, a iduća izvedba ove atraktivne opere na rasporedu je u ponedjeljak, prenosi Večernji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.