KULTURA

Kamerni teatar 55 domaćin festivala RUTA Grupa Triglav

Ovo je karakterističan festival jer je putujući

Festival se održava od 19. do 25. maja. PR

A. H.

18.5.2023

U Kamernom teataru 55 će se od 19. do 25. maja održati festival RUTA Grupa Triglav.

Tim povodom, danas je u Kamernom teataru 55 održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić, načelnik općine Centar Srđan Mandić, direktor sektora prodaje osiguranja Emir Krivošija i dramaturg Vedran Fajković.

Direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić kazao je da je RUTA Grupa Triglav karatkterističan festival jer je putujući, svake godine šest pozorišta putuje u šest različitih država te se održi šest festivala. Također je istakao da RUTA Grupa Festival ima potencijal da preraste u nešto više, odnosno da se rade koprodukcije sa teatrima koji su učesnici festivala i da se akcenat stavi na nove predstave.

Nakon direktora Alihodžića, riječ je dobio načelnik općine Centar Srđan Mandić koji je istakao da je ponosan na sve što se dešava u Kamernom teatru 55 dugi niz godina te smatra da ima obavezu da podrži teatar kao i sve ustanove koje se nalaze na području općine Centar.

Podrška projektu 

- Zadovoljstvo je zaista da podržimo ovaj regionalni projekat. Ja pratim rad Kamernog teatra 55 prije nego sam i stupio na ovu poziciju i znam da se radi o vrhunskim profesionalcima. Tako da Opština Centar stoji na raspolaganju Kamernom teatru 55 i ovo je početak jedne uspješne saradnje. Jedva čekam da festival počne i da uživamo u vrhunskim predstava“, rekao je Mandić.

Zatim se obratio Emir Krivošija, direktor sektora prodaje Triglav osiguranja koji je kazao da je ponosan što je Triglav generalni sponzor RUTA Grupa Triglav festivala te se nada da će podrškom doprinijeti povezivanju regiona kroz kulturu i predstave. Istakao je da Triglav Grupa ima odgovornost da društveno doprinosi zato što su prisutni u regionu i vodeći su u svojoj oblasti te imaju obavezu da opravdaju povjerenje u svakom smislu.

Dramatrurg Kamernog teatar 55 Vedran Fajković je podsjetio da se u svim državama regiona zna za RUTU jer se ona stalno dešava i prolazi kroz gradove bivših država i što je nabitnije ljudi su zadovoljni od samog početka festivalom.

- RUTA u tom svom stalnom kruženju predstava nudi šest veoma priznatih i jakih pozorišta i predstave RUTE su u cijelom regionu skoro pa rasprodate unaprijed što je veoma lijep pokazatelj da se predstave „kupuju“. Ove godine u Sarajevu imat ćemo priliku da gledamo šest vrhunskih predstava. Neke od njih su u skladu sa dešavanjima koja su trenutno prisutna u našoj svakodnevnici - kazao je Fajković.

Rezervisanje karata 

Podsjećamo da će se u okviru festivala na sceni Kamernog teatra 55 predstaviti Dramski teatar Skopje, 20. maja sa predstavom „Čudesna terapija“, u režiji Dimče Nikolovski. Mestno gledališče ljubljansko će 22. maja izvesti predstavu „Trije milijoni minut“, u režiji Barbare Hieng Samobor. Beogradsko dramsko pozorište će se 23. maja predstaviti predstavom „Trpele“, u režiji Bobana Skerlića. Kazalište Uliysses 24. maja izvodi autorski projket Maria Joveva i Nikole Nedića „Koncert za žlice i gitare“. Festival će zatvoriti Gradsko pozorište Podgorica 25. maja sa predstavom „Samo da je po redu“, u režiji Lidije Dedović.

Karte za sve festivalske predstave se mogu rezervisati na broj telefona 033 550 476 te kupiti na blagajni svakim danom, osim nedjelje u periodu od 13:00 do 20:00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.