ODLASCI

Preminuo kritičar i pisac Mirko Marjanović

Dobitnik je brojnih priznanja kao što su nagrada "Svjetlosti“ i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za roman "Povijest izgubljene duše"

Mirko Marjanović. Facebook

L. S. R.

29.5.2023

Mirko Marjanović, pripovjedač, romanopisac, pjesnik, književni i likovni kritičar, leksikograf i jedan od osnivača P.E.N. Centra u BiH preminuo je jučer u Sarajevu.

 Uređivao je studentski list "Naši dani"

Rođen je 13. jula 1940. godine u Tramošnici, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Gradačcu, a nakon toga odlazi u Sarajevo, gdje je dvije godine studirao pravo, a diplomirao je likovnu umjetnost na Višoj pedagoškoj školi 1968. godine.

Za vrijeme studija uređivao je studentski list "Naši dani" te "Zadružni željezničar" i "Oslobođenje". Radio je i kao korektor u književnom časopisu "Život". 

Radio je i kao ilustrator na TV Sarajevo, a onda i kao urednik u informativnom i kulturnom programu. Bio je sekretar u Kulturno-prosvjetnoj zajednici BiH, a od 1980. do 1984. godine radio je kao glavni urednik književnog časopisa "Život".

Dobitnik nagrade "Svjetlosti" 

Dobitnik je nagrade "Svjetlosti" za roman "Povijest izgubljene duše" (1980.) i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za isti roman (1981.). Za roman "Braća" dobio je Dvadesetsedmojulsku nagradu BiH (1984.). Godine 1995., kao glavni urednik, dobitnik je međunarodne nagrade "Pierre Chevallier" (Génève) za mjesečnik "Stećak", a 2011.godine dobio je nagradu Fondacije za izdavaštvo FBiH na anonimnom konkursu za zbirku priča "Čuvar obiteljske katedrale".

Marjanović sve vrijeme agresije na BiH proveo u opkoljenom Sarajevu, te je bio jedan od osnivača bh. centra međunarodnoga PEN kluba u jesen 1992. 

Autor je brojnih djela, koja su mu prevođena na engleski, italijanski, poljski, njemački, španski i turski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.