U REKTORATU

Profesor s Harvard Univerziteta Dejvid Elmer održao predavanje u Sarajevu o Milmanu Periju

Parijeva zbirka sadrži danas 12.554 zapisa

Sa održanog događaja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
FENA

27.6.2023

Univerzitet u Sarajevu priredio je danas u Rektoratu gostujuće predavanje profesora s Harvard Univerziteta Dejvida Elmera (David) o Milmanu Pderiju (Parry), američkom klasicisti koji je tridesetih godina proteklog vijeka boravio na prostoru bivše Jugoslavije, bilježeći usmenu tradiciju i propitujući vlastite hipoteze.

Ljeta 1933. godine, Peri je stigao u nekadašnju Jugoslaviju da bi pravio zapise svjedočeći tradiciji naročito u okolici Novog Pazara, Bijelog Polja, Kolašina, Gacka, Stoca i Bosanske Krajine. Nije mogao ni pretpostaviti da će njegovo istraživanje na ovim prostorima rezultirati najsveobuhvatnijom arhivom bosanske, hrvatske i srpske usmene tradicije, sa zabilježenim sjećanjima na kazivače i pjevače.

Perijeva zbirka sadrži danas 12.554 zapisa.

S njegovim radom je profesor David Elmer, kreator harvardske kolekcije "Milman Parry", upoznao danas studente u Sarajevu, gdje mu je dobrodošlicu ukazao rektor Rifat Škrijelj.

"The Milman Parry Collection of Oral Literature" na Harvardu je najvrednija i najveća kolekcija bosanske usmene poezije u svijetu s više od 11.000 fonografskih zapisa koje su napravili velikani usmene poezije Milman Peri i Albert Bates Lord.

Osim ove kolekcije, postoje snimci sevdalinki koje su Francuzi i Nijemci sačinili početkom 50-ih godina XX stoljeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.