UMJETNOST

Bh. umjetnik Adis Lukač otvorio izložbu „Stranice figure“: Teško je preslikati nutrinu na platno

Svaki pokret je refleksija nutrine, duhovnog stanja, zapisan linijama

Lukač: Predstavit će se publici u Turskoj. Facebook

2.11.2023

Bosanskohercegovački umjetnik Adis Lukač otvorio je sinoć u Fotogaleriji Jelićeva izložbu “Stranice figure“. Ova postavka predstavlja opus u vidu skica i crteža i bavi se temom neverbalne konverzacije, tačnije, onim što figura govori. Na izložbi je predstavljeno trideset radova kombinirane tehnike.

Duša modela

- Svaki pokret je refleksija nutrine, duhovnog stanja, zapisan linijama, patinom i koloritom. Ono što često ostaje prešutno, što ne dobije formu glasa i izgovorene riječi, ostaje zabilježeno u formi crteža i slično. Tako skup svih stranica čini jednu knjigu koja nema kraj, jer, koliko god duša modela traga za svojim smislom, toliko i duša umjetnika prati i prevodi te znakove kroz kreativno djelovanje - rekao je Lukač za „Dnevni avaz“.

Inače, koliko je teško tu nutrinu barem aproksimativno preslikati na platno?

- Teško je preslikati, ali u tome i jeste slast, u borbi, traganju koje u isto vrijeme ogoljuje i samog umjetnika spoznavajući suštinu svog postojanja.

Velika čast

Uskoro ćete se predstaviti i u Istanbulu?

- U Istanbulu ću se predstaviti s dva rada. Očekivanja su uvijek velika, s obzirom na to da poznajem koliko su dobri organizatori i domaćini.

Nedavno ste dobili priznanje na prestižnom bijenalu u Sloveniji, kolika je to čast za Vas kao umjetnika?

- Velika je čast kada, kao predstavnik svoje zemlje Bosne i Hercegovine, dobijete priznanje na internacionalnom bijenalu od stručne komisije. Poticaj je to za rad i potvrda kvaliteta.

Šta Vas pokreće u radu?

- Zahvalnost i obaveza. Zahvalnost Bogu na daru koji mi je poklonio i obaveza prema Bogu da s tim darom nešto napravim i ispunim svoju misiju na ovom svijetu, da barem jednu dušu potaknem na dobro i podsjetim i sebe i nju na veličanstvenost Božijeg.

Izložba o Srebrenici u Turskoj

U turskom gradu Bursi Lukač se prošle godine predstavio izložbom "Svjedok" o genocidu u Srebrenici. Izložba u Bursi, kulturnoj prijestonici turskog svijeta, otvorena je u saradnji Međunarodne organizacije turkijske kulture (TURKSOY), Grada Burse i Grada Sarajeva. Riječ je o postavci slika, crteža i skulptura koja se temelji na temi o genocidu u Srebrenici te se fokusira na motiv zbjega, kao fragmenta i simbola užasa i traume koju je proizveo i koju još proizvodi eho tog tragičnog događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.