GDJE JE PRAVDA

Nagrađivana predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo: Svako vrijeme treba svoju Orestiju

Komad će biti izveden u srijedu u 19.30 sati

Detalj iz predstave. NP Sarajevo

L. S. R.

13.2.2024

Višestruko nagrađivana dramska predstava "Orestija", rađena prema tragediji dramatičara Eshila, u režiji Slobodana Unkovskog, jednog od najuspješnijih reditelja u regiji, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena u srijedu, 14. februara, u 19.30 sati.

U predstavi igraju Vedran Đekić, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Amina Begović, Maja Izetbegović, Merima Lepić-Redžepović, Mona Muratović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Irfan Ribić, Alen Konjicija, Pavle Novaković, Faruk Hajdarević, Sara Seksan, Vedad Čano, Alisa Čajić i Elma Fetić.

- Svako vrijeme treba svoju Orestiju, naše, čini se, više nego ijedno drugo, bez obzira na to što nas i istorija i literature opominju da “svako vrijeme nosi svoje breme” i što kroz vjekove pluta rečenica da takvih strahota nikad nije bilo. I naše vrijeme vapi za odgovorima na pitanje gdje je pravda. I šta će društvo s ubicom u svojim redovima. I gdje je mjesto nasilju i osveti, i kako se zločin, osim zločinom samim, iskupljuje. I, možda najvažnije od svega, kakav je to čovjek, po svemu sličan nama, koji nalazi način, najčasniji mogući, da svojim djelovanjem, svojim izborima i svojim življenjem ponudi odgovore na ova pitanja, omogućavajući nama da nastavimo sa svojim životima ne nastavljajući lanac zločina koliko-toliko čistih ruku, od grijehova opranih na nekom od čistilišta - rekla je dramaturginja Jelena Mijović.

Ostatak autorskog tima čine dramaturginja Jelena Mijović, scenografkinja Adisa Vatreš-Selimović, kostimografkinje Vanja Ciraj-Džudža i Irma Saje, te kompozitorica Irena Popović-Dragović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.