”SVETO I PROFANO”

U BKC-u otvorena izložba nagrađivane fotografkinje Renate Graf

Renate Graf uglavnom radi filmsku fotografiju i crno-bijele printove

Izloba "Sveto i profano" u BKC-u - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. N.

prije 6 dana

U Bosanskom kulturnom centru otvorena je izložba ”Sveto i profano”, samostalnu izložbu nagrađivane i cijenjene fotografkinje Renate Graf.

Fotografsko putovanje Renate Graf (Austrija) počelo je 1993. godine kada je krenula na svoju prvu ekspediciju duž Puta svile, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom, umjetnikom Anselmom Kieferom. 

Počevši od Kine, prešla je pustinju Taklamakan, nastavila kroz Uzbekistan i Pakistan, stigla u Nepal, i završila svoje izvanredno putovanje u Indiji. Ovaj početni susret sa indijskim potkontinentom ostavio je neizbrisiv trag na umjetnicu, postajući ključna tačka za brojna naredna istraživanja.

Njen objektiv bilježi duh Južne Indije, posebno Karnatake, gdje je dokumentovala rustikalne pejzaže ciglana, svakodnevnice.

Renate Graf uglavnom radi filmsku fotografiju i crno-bijele printove. U početku je izrađivala putopisne bilješke sastavljenih od slika uz koje je povezivala tekstove autora koji je inspirišu, ispisane rukom. Taj je proces je doveo do knjiga većeg formata koje je umjetnica sama ručno uvezivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.