KOLUMNE

Šamarčina vlastima

David Barth, direktor USAID-a u BiH

S. N.

12.9.2014

Nedavne poplave i tragedija u jami Raspotočje u RMU Zenica, gdje su izgubljeni ljudski životi, rezultat su korupcije, odnosno nebrige vlasti i nečega čime bi se tužioci trebali pozabaviti. Stoga su nam potrebni osposobljeni, jaki, neovisni tužioci koji će moći efikasno raditi na predmetima, stati pred sud i dokazati svoje navode i izvršiti krivično gonjenje, kazao je medijima direktor Misije USAID-a u BiH Dejvid Bart (David Barth).

U vrlo direktnom obraćanju javnosti Bart je praktično izlio žuč. Ovaj američki zvaničnik na poziciji je da ne mora biti diplomatičan i, realno, nije rekao ništa novo.

A opet, njegova izjava jedan je od najoštrijih šamara koje su aktuelna vlast, ali i tužilaštva u BiH dobili u posljednjih nekoliko godina.

On je nedvosmisleno upro prstom u SDP - SDA vlast, koja je kriva i za smrt petorice rudara u jami Raspotočje. Njihova krivična odgovornost više nije upitna. Pitanje je samo ko je od tužilaca dovoljno profesionalan da tamo gdje im je mjesto strpa nekoliko premijera i ministara federalnog i kantonalnog nivoa te direktora državnih kompanija i njihovih nadzornih odbora.

Bart je stavom da će USAID i SAD i dalje čvrsto pomagati tužilaštva bacio rukavicu u lice.

Ovoj zemlji očajnički treba istinska pravda. U njoj nema mjesta za tužioce koji vire iz džepa lidera stranaka na vlasti!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.