KOLUMNE

Hrabri sindikalista

Senad Smajić

S. M.

18.10.2014

Da su se u posljednjih dvadesetak godina svi sindikalisti u BiH za radnička prava borili kao Senad Smajić, danas bi, zasigurno, bilo upola manje opljačkanih firmi. Smajić i njegove kolege od prvog dana kada su posumnjali u kriminalnu privatizaciju firme, digli su glas i usprotivili su se bezakonju.

Predsjednik Sindikata sarajevskog "Feroelektra", sa svojim radnim kolegama, godinama se hrabro bori na dva fronta. Otvorene okršaje vodi protiv vlasnika "Feroelektra", koji su optuženi za kriminal počinjen u tom preduzeću, na prvom frontu, dok je na drugom borba otvorena protiv korumpirane vlasti.

Radnici, sa Smajićem na čelu, od borbe za svoju firmu ne odustaju ni u trenutku kada su im gazde dužne čak 27 plaća. Svaki nelegalni potez vlasnika budno prate i ukazuju na lopovluke. Ali, nažalost, redovno ostaju bez pomoći države. No, to Smajića i njegove kolege ne sprečava da hrabro ukazuju na spregu privatizacijske mafije i državnih organa.

Ostaje nada da će uskoro zavladati pravna država, a da će Smajić i njegove kolege uspjeti vratiti i spasiti "Feroelektro", a lopove poslati u zatvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.