KOLUMNE

Evropska afirmacija

Una Gunjak

Autor:T. Đ.

15.12.2014

Bosanskohercegovačka rediteljka Una Gunjak zablistala je na evropskoj filmskoj sceni. Njenom filmu „Kokoška“ u Rigi, Latvija, dodijeljena je Evropska filmska nagrada u kategoriji kratkometražnog filma. To priznanje mnogi nazivaju svojevrsnim evropskim Oskarom.

Ovo nije jedino značajno priznanje za film „Kokoška", koji je i Unin prvjenac. Nakon plodonosnog perioda i brojnih nagrada na međunarodnoj sceni, bh. filmaši kao da pomalo posustaju zbog nedostatka ulaganja, ali poduhvati poput ovog pokazuju da ovdje još ima talenta za vrhunsku umjetnost.  
 
Unina životna priča, djetinjstvo u opkoljenom Sarajevu, pretočena je na filmsko platno te prepoznata od publike i filmske kritike. No, tu nije kraj prezentiranja rada bh. rediteljke s adresom u Londonu. Već u januaru Gunjak će „Kokošku“ prikazati na Sundance Film Festivalu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Una Gunjak 2008. je diplomirala filmske studije na Univerzitetu u Torinu, a 2010. magistrirala montažu na prestižnom "National Film and Television Schoolu" u Londonu.

Trenutno radi kao montažerka i rediteljka igranih i dokumentarnih filmova te reklama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.