KOLUMNE

Taldžija!

Nedžad Koldžo

Autor:S. M.

20.1.2015

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, visoki funkcioner SDA, reprezentativan je primjer vlasti koja svoje građane smatra podanicima!

Skoro dva mandata na čelu centralne sarajevske općine, ovaj taldžija SDA, za kojeg građani tvrde da je vlasnik, ili je to donedavno bio, poznatog trgovačkog lanca i drugih kompanija, obilato koristi za raspodjelu najatraktivnijih lokacija u državi.

Dokle ide Koldžo, dokazuje aktuelni primjer u naselju Čengić-Vila, gdje načelnik građanima koji su ga birali, pred nosom gradi stambeno-poslovni objekt. Narodu, a u očima Koldže podanicima, ovaj taldžija SDA oduzima i pravo na zrak!?

Vrhunski eksperti dokazali su da će novi objekt u parku dodatno zaprljati ionako zagađeni sarajevski zrak. No, načelnika i vlast koja je skrojena po njegovoj mjeri to ne zanima! Mnogo su im bitniji oni kojima je etabliranom politikom tala, na štetu svih građana, prepuštena zelena površina.

Politika tala, po kojoj rade Koldžo i sve druge koldže koji su proizvodi poslijeratnih vladara u BiH, poznata je javnosti odavno. Načelnik odlučuje o tome gdje, šta i ko će graditi.

Novosarajevski načelnik ima i svoju pozitivnu ulogu. Nakon njegovih poteza Sarajlije su prvi put digle bunu protiv urbanističko-građevinske mafije, koja decenijama hara glavnim gradom. Na službenoj stranici Općine Novo Sarajevo nije navedena načelnikova biografija. Koldžo je rođen u Sarajevu, gdje je, navodno, završio i trogodišnju srednju školu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.