LIČNOST DANA

Pedijev ustanak

Ešdaun: Pažljivo pripremljen plan

S. N.

26.5.2018

Kao rijetko kada ranije, Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) žestoko i direktno je optužio Evropsku uniju da je saučesnik u novom mogućem pokušaju komadanja Bosne i Hercegovine i osudi Bošnjaka na finalni genocid.  

Precizno je opisao aktivnosti kojima se Bošnjaci getoiziraju, a EU zatvorenih očiju i nesvjesna (da li baš!?) pomaže u stvaranju velike Srbije i velike Hrvatske.

Ne samo u Londonu nego i Vašingtonu, njegova je analiza odjeknula možda i jače nego što je želio. Kada se u obzir uzmu američki stavovi i sve definiranija britanska politika, čini se da je stvorena osovina koja je voljna da EU pomogne da se izvuče iz podle igre.

To što je u Briselu muk, i nije tako loš znak. Ali, više je nego opasna šutnja Bošnjaka na upozorenja nekadašnjeg i prema svima daleko najboljeg visokog predstavnika kojeg je BiH imala.

Tarik Ali svojevremeno je napisao knjigu "U sjeni narova drveta". Knjiga govori o nestanku muslimana iz Španije. Frapantne su paralele koje se mogu povući iz tog mračnog srednjevjekovnog perioda početka inkvizicije i evropske realnosti u kojoj je BiH danas.

Ešdaun nije tek tako uzdrmao javnu scenu žestokim kritikama politike EU. Iza njegovog nastupa i očigledne diplomatske ofanzive stoje detaljna priprema i koordinirane aktivnosti.

Milorad Dodik to je odmah prepoznao, pa drami u Rusiji. Bakir Izetbegović naprosto nije kapacitiran da pojmi i jednostavnije stvari.

Ešdaunov očiti plan da zaljulja evropski brod mogao bi doživjeti fijasko upravo i samo zbog onih zbog kojih je u sve krenuo - Bošnjaka.

Pedi Ešdaun rođen je 27. februara 1941. godine u Nju Delhiju. Oženjen je i otac dvoje djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.