LIČNOST DANA Safet Sušić

Velikan Pariza

Izabran u najbolji tim Pari Sen Žermena svih vremena

N. C.
28.10.2018 06:58

„France football“, ugledni francuski sportski magazin, izabrao je najbolji tim Pari Sen Žermena svih vremena i u njega uvrstio Safeta Sušića.

Legendarni fudbaler tako se našao u društvu igrača koji su ostavili najdublji trag u timu iz Pariza, a, osim njega, među najboljih 11 su još Lama, Rikardo Gomes (Ricardo), Tijago Silva (Thiago), Žan-Mark Pilorže (Jean-Marc Pilorget), Luis Fernandez, Rai, Marko Verati (Marco Verratti), Edinson Kavani (Cavani), Zlatan Ibrahimović i Pauleta. 

Mjesto u najboljem timu „prinčeva“ nije se našlo za asove kakvi su bili Ronaldinjo (Ronaldinho) i Džordž Vea (George Weah), pa i to potvrđuje kakav je fudbalski velikan bio Safet Sušić.

Počevši u Krivaji, preko Sarajeva i reprezentacije bivše Jugoslavije, Sušić je 1982. godine došao u Pari Sen Žermen, klub u kojem je odigrao najviše utakmica (287). Francuze je zadivio svojim majstorstvom odigravši najvažniju ulogu u timu koji je 1986. godine na Park prinčeva donio prvu titulu prvaka Francuske.

Isti list Sušića je 2010. godine proglasio najboljim fudbalerom PSG-a te najboljim stranim igračem Francuske svih vremena.

Safet Sušić je rođen 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima, a reprezentaciju Bosne i Hercegovine je kao selektor odveo na Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

NA VRH