REGION

CRNA GORA Šeik iz Dubaija novi vlasnik luksuznog Porto Montenegra

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu

Avaz.ba

26.7.2016

Premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija Muhamed bin Rašid el Maktum, poznatiji kao šeik Muhamed, boravi od nedjelje u Tivtu.

Arapski investicioni fond ICD (Investment Corporation of Dubai) od maja je vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro, koji je kupio od kanadskog milijardera Pitera Manka, piše srbijanski Informer.

Šeik Muhamed došao je u privatnu posjetu, ali će tokom boravka u Crnoj Gori imati susret sa premijerom Milom Đukanovićem.

seik-dubai

Šeik Muhamed: Susret s Đukanovićem

Bogatstvo šeika Muhameda, prema podacima sa interneta, procjenjuje se na više od 20 milijardi dolara, što ga čini petim najbogatijim monarhom svijeta. On vlada Emiratima od 2006. godine. Još dok je bio princ Dubaija, pokrenuo je i nadgledao brojne projekte u svom emiratu. Među njima su najpoznatiji "Palm Islands", te superluksuzni hotel "Burdž el Arab". Šeik Muhamed je aktivno učestvovao u planiranju "Burdž Dubaija", najviše građevine na svijetu.

Vlasnik je udjela u brojnim firmama i hotelima, a u njegovom vlasništvu je i najveća svjetska jahta "Dubai", duga 160 metara. Pored toga, vlasnik je najboljih trkaćih konja, koji su osvojili više od 150 trofeja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.