REGION

Šta će Srbiji ruske rakete, Lazanski ponudio zanimljiv odgovor

Avaz.ba

19.12.2017

U povodu posjete predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, Rusiji, o nabavci sistema S-300, odnosima Rusije i Srbije, u Jutarnjem programu TV Pink mišljenje je iznio vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski .

Mi smo duže u razgovorima s Bjelorusijom oko isporuke šest aviona Mig 29, što bi uz ovih postojećih deset bila jedna potpuna eskadrila. U pregovorima smo i za sistem S-300, za koji Rusija, kao zemlja proizvođač treba dati odobrenje”, rekao je Miroslav Lazanski koji vjeruje da je Vučić i o tome razgovarao s Putinom. 

Lazanski je rekao i da je Rusija uvijek govorila da podržava put Srbije u EU, ali i da ne bi voljela da uđu u NATO. Podsjetio je da je Srbija poručila da je vojno neutralna zemlja.

Lazanski je objasnio da je S-300 sistem za gađanje svih letećih ciljeva, uključujući i krstareće rakete, kao i avione stelt tehnologije na velikim daljinama, preko 200 kilometara. Sastoji se od baterije od šest vozila puta četiri rampe, što su 24 rakete. 

- Taj sistem osigurava jednu jako dobru protuzračnu odbranu, ali za protuzračnu odbranu nikada ne možete biti 100 posto sigurni, sve ovisi s koliko vas raketa i koliko protivnik napada - konkretan je Lazanski. Sistem S-300 nam daje osiguranje za bolju diplomatiju. Vi možete birati što ćete braniti tim sistemom”, rekao je Lazanski i dodao da bi bio najbolji sistem S-2500, koji je bolji od S-300, a nešto slabiji od S-400. 

Trebamo znati da je ’96, ’97, kada smo mogli nabaviti taj sistem, na čelu Rusije bio Boris Jeljcin, koji nam to nikad ne bi dopustio”, zaključio je Lazanski, piše Informer, prenosi Dnevno.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.