REGION

Izbori u Beranama bit će ponovljeni na pet biračkih mjesta

Filip Roganović / Vijesti.me

Vijesti.me

27.2.2018

Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici rješenje o ponavljanju izbora na pet biračkih mjesta u Beranama, o čemu treba da odluči tamošnja Općinska izborna komisija.

Članovi DIK-a iz redova opozicije smatraju da je riječ o pravnom nasilju i da su izbori mogli biti ponovljeni samo na jednom biračkom mjestu. 

"Nije nijedan razlog bio da se ponište izbori na tim mjestima u Beranama. Iako smo ukazivali na zakonske elemente da nema razloga za poništenje, oni su izglasali poništenje na tim biračkim mjestima. Oni hoće jednostavljno da volju naroda u Beranama preinače, da se opet ponove izbori", kazao je sekretar DIK-a Veljo Čađenović na vanrednoj konferenciji za novinare poslije sjednice Komisije.

Čađenović je kazao da su poslije toga napustili sjednicu DIK-a. 

Danas je održan nastavak sjednice DIK-a od 13. februara, koja je prekinuta nakon što je predsjedniku Budimiru Šaranovicu pozlilo.

Prigovori su, kako su kazali članovi DIK-a iz redova opizicije, usvojili predstavnici iz redova Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke. 

Ove tri stranke čine koaliciju koja je nastupila na izborima 4. februara u Beranama, koja je dobila najviše mandata ali ima jedan manje od koalicije "Zdravo Berane" i Demokrata zajedno.

Član DIK-a Milisav Ćorić kazao je da je na današnjoj sjednici zadat "završni udarac poštovanju prava u izborima". 

"Ovo je vrlo tragično za sve buduće izborne procese, jer pokazuje da volja birača ne znači ništa, da pravna procedura ne znači ništa, da zakon u svojim okvirima ne znači ništa... Već samo da se treba rukovoditi direktivama koje stižu iz partijskih centrala", kazao je Ćorić.

On je poručio da predstavnici DIK-a iz redova opozicije neće učestvovati u odlučivanju i glasanju u DIK-u vezano za određene odluke, ali da će prisustvovati raspravama i ukazivati na probleme. 

Član DIK-a Veljko Vujović kazao je da ovakvo postupanje najmanje doprinosi povjerenju u izborni proces.

"Obesmišljen je ne samo zakon, nego i rad i postojanje ovakve Državne izborne komisije. U krajnjem, obesmišljeni su i budući izborni procesi koji nas čekaju, a znate da su za par mjeseci i predsjednički izbori i lokalni izbori u skoro polovini crnogorskih gradova," kazao je Vujović novinarima. 

Ćorić je, takođe, kazao da je po srijedi organizirani kriminal u DIK-u a naveo je kao primjer slučaj popunjavanja upražnjenog poslaničkog mjesta iz redova DPS-a poslije ostavke Petra Smolovića.

"Pošto do početka sjednice i do te tačke dnevnog reda nije stigao dopis Skupštine da je konstatirana njegova ostavka, ta tačka dnevnog reda je odložena za kraj sjednice ne znajući šta će se desiti sa zdravstvenim problemom predsjednika DIK-a a ušlo se u razmatranje drugih prigovora. Međutim, u međuvremenu je neko poslao izvještaj Skupštini Crne Gore da je izvršena popuna upražnjenog poslaničkog mjesta i da se verifikuje mandat novom poslaniku, iako Komisija to nije razmatrala, niti je sačinjen i potpisan izvještaj. Neke informacije iz Kluba poslanika kažu da ima potpisan izvještaj. To je onda još tragičnija situacija iz razloga što je više osoba bilo uključeno u te kriminalne radnje i krivotvorenje službenih isprava, a što je još žalosnije, član DIK-a, generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević, koji je bio i vidio i znao da to nije verifikovano, ali je distribuirao lažni izvještaj i razmatran je na sjednici Skupštine Crne Gore", kazao je Ćorić novinarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.