REGION

Darmanović u Briselu: Članstvo Crne Gore u NATO-u pozitivno utječe na cijeli region

CdM

27.4.2018

Članstvo Crne Gore u NATO savezu ima pozitivne implikacije na cijeli region i može biti podsticaj regionalnim aspirantima za ispunjavanje standarda i provođenje neophodnih reformi za pristupanje Alijansi, ocijenio je danas šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović, na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu.

Jedna od tema ministarskog sastanka, navode u Ministarstvu vanjskoh poslova Crne Gore, bila je i projektovanje stabilnosti van granica NATO-a. 

U fokusu razgovora je bilo traženje načina kako da NATO bolje odgovori na izazove koji dolaze iz regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike - ističu. 

Ministri su razgovarali i o angažovanju NATO i zemalja članica u Globalnoj koaliciji za pobjedu nad "Islamskom državom", kao i o misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu.

Sastanku ministara vanjskih poslova prisustvovala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i politiku sigurnosti Federika Mogerini (Federica Mogherini), koja je prenijela punu posvećenost saradnji s NATO-om, u pogledu podrške južnim partnerima.

Na marginama sastanka, Darmanović je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Piterom Sijartom.

- Šefovi diplomatija Crne Gore i Mađarske ukazali su na važnost integracije zbog daljeg mira, stabilnosti i properiteta, kao i evropskih vrijednosti, koje vode jačanju institucionalnih veza sa EU - navode u Ministarstvu.

Tokom boravka u Briselu Darmanović se sastao i sa ministrom vanjskih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom.

- Sagovornici su izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim bilateralnim odnosima koji su zasnovani na političkim, ekonomskim i drugim interesima i zajedničkim vrijednostima. Istaknuto je da države vezuju sličnosti istorijskih sudbina, a iskazana je spremnost za dalje jačanje političkih kontakata i unapređenje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou - zaključuje se u saopćenju Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.