HRVATSKA

Doktori spasili dječaka iz Tuzle kojeg je na Pelješcu ugrizao poskok

Nikad nije poznato koliko je zmija ostavila otrova pa je postupak liječenja kod svih isti

Klinički bolnički centar u Splitu

Slobodna Dalmacija

30.8.2018

Petogodišnjak iz Tuzle kojeg je u utorak poslijepodne na Pelješcu, u uvali Divna, ugrizao poskok za kažiprst desne ruke i koji je žurno policijskim helikopterom s Pelješca dovezen u KBC Split, nakon operativnog zahvata dobro se oporavlja i nije u životnoj opasnosti.

Zasad nema nikakvih naznaka da bi se njegovo zdravstveno stanje moglo pogoršati. Ako se u daljnjem nastavku liječenja sve bude odvijalo prema planu i ako ne bude neželjenih komplikacija, dječak bi mogao za šest do sedam dana biti pušten na kućnu njegu.

Krvni podljevi 

U njegovom liječenju, osim dječijih hirurga, učestvuju i infektolozi KBC-a Split.

Prava drama odvijala se tek nekoliko sati prije u uvali Divna, na poluotoku Pelješcu, gdje je mališan došao s roditeljima na kupanje. Njega je poskok, koji je bio od mora udaljen samo jedan metar, ugrizao za kažiprst desne ruke.

Čim su roditelji postali svjesni da nešto nije kako treba, odnosno čim su vidjeli tragove ugriza na njegovom prstu, otišli su u Hitnu pomoć na Pelješcu, koja je odmah alarmirala helikopter MUP-a, koji je dijete u rekordnom roku prevezao u KBC Split na Križine, gdje se nalazi Klinika za infektivne bolesti KBC-a Split.

- Djetetu je u Hitnoj pomoći na Pelješcu pružena sva potrebna pomoć i prevezen je kod nas na daljnje liječenje. Dolaskom na Kliniku za infektivne bolesti dijete je imalo otečenu ruku s krvnim podljevom te mu je odmah dat antiviperin serum, a kako smo posumnjali na akutni sindrom mišićnih odvojaka, koji je najteži oblik lokalne komplikacije, pozvali smo i dječijeg hirurga - kaže prof. dr. Boris Lukšić, šef Klinike za infektologiju KBC-a Split i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize poskoka. 

Dijete je nakon pregleda dječijeg hirurga odmah premješteno na Dječiju hirurgiju na Firule, gdje je obavljen operativni zahvat.

- Operativni zahvat je bio nužan jer je postojala opasnost od ugroze ruke. Nakon operacije dijete je zadržano na liječenju na dječijoj hirurgiji, a kolege infektolozi su djetetu još jednom, poslije operativnog zahvata, dali antiviperin serum - rekao je prof. dr. Lukšić.

Inače, znatno je povećan broj ugriza ovih, ponekad i smrtonosnih zmija.

- Ovaj posljednji ugriz je dvanaesti ove godine koji smo mi liječili na našoj klinici, što je povećanje u odnosu na protekle dvije godine. Svaki slučaj se razlikuje, nema istog slučaja. Zmija ponekad zna ugristi, a da uopće ne pusti otrov u ljudsko tijelo ili pusti malu količinu. 

Doktori nikad ne znaju koliko je zmija ostavila otrova pa je postupak liječenja kod svih isti. Kod djece je intenzitet otrovanja uvijek veći jer je inicirana veća količina otrova na jedinicu tjelesne mase zato što su djeca manja rastom i lakša.

Ugrožena cirkulacija

Zbog toga su kod djece i češće komplikacije, kao što je slučaj s ovim malim Tuzlakom, ili nedavno kod dječaka iz Imotskog. Kod obojice se pojavila najteža lokalna komplikacija, akutni sindrom mišićnih odvojaka kada je ugrožena cirkulacija u ekstremitetima i zato je kod obojice bio potreban operativan zahvat - zaključuje prof. dr. Lukšić.

Inače, posljednji smrtni slučaj zbog ugriza poskoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se prije 12 godina, kada je smrtno stradalo dijete koje je poskok ugrizao u vrat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.