REGION

Reakcije na američku blokadu prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj

Mediji u RH prenose da je ovo klasični HDZ-ov "način sklapanja poslova"

Izraelci tokom godina uradili brojne promjene na avionima. Ilustracija

Index.hr

7.12.2018

Sjedinjene Američke Države blokiraju prodaju 12 izraelskih aviona Hrvatskoj, tvrdi portal "Axios", pozivajući se na izraelske zvaničnike.  

Podsjetimo, riječ je o 12 F-16 aviona iz osamdesetih godina čiji je proizvođač SAD, a na kojima su Izraelci tokom godina napravili brojne promjene. Za prodaju Izraelcima treba dopuštenje SAD, ali je Trampova administracija, kako piše spomenuti portal, prodaju blokirala. 

Iako se još čeka reakcija iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH), danas su se javili iz Američke ambasade.

- Aktivno s Izraelom i Hrvatskom, radimo na donošenju prihvatljivog rješenja koje će ispuniti potrebe Hrvatske u potrebnom roku - kazali su iz Ambasade za tamošnje medije. 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić za "Index" je danas rekao da ne može komentirati zaustavljanje prodaje izraelskih aviona Hrvatskoj.

- Čuo sam nešto o tome, no ipak ćete to morati pitati ljude u vladi - rekao je Bačić te prokomentirao Zakon o udomiteljstvu, za koji očekuje da bude izglasan. 

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata, za "Index" je prokomentirao Zakon o udomiteljstvu, za koji je rekao da će glasati za njega, samo u slučaju da prođe HNS-ov amandman na ovaj zakon.

Prokomentirao je i propalu prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj. Hrvatski mediji prenose da je ovo klasični HDZ-ov "način sklapanja poslova". 

- Ovo je tipični način kako HDZ sklapa poslove. Bilo je jasno otpočetka da se radi o pogodovanju jednoj strani. I to se sad vidi iz realizacije tendera prema informacijama koje imamo. Očito je da od tog posla neće biti ništa. Cijeli postupak je služio da se PR-ovski samo pokaže da vlada nešto radi i rješava probleme - rekao je Mrsić za "Index".



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.