REGION

Pacoli o Dačiću: Zamjenik balkanskog koljača Miloševića

Začudio se kako je moguće da mu se dozvoli da tu govori i optužio Srbiju da je odgovorna za nekoliko ratova na Balkanu

Bedžet Pacoli i Ivica Dačić. Arhiv

B92

8.2.2019

Ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli reagirao je na govor koji je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić održao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. 

On je Dačića nazvao zamjenikom balkanskog koljača Slobodana Miloševića i začudio se kako je moguće da se Dačiću dozvoli da tu govori i optužujući Srbiju da je odgovorna za nekoliko ratova na Balkanu.

- Godinama i decenijama pratimo globalnu debatu o demokratizaciji sistema UN-a. Međutim, kada gledam zamjenika balkanskog koljača Slobodana Miloševića, danas ministra Vlade Srbije Ivicu Dačića, kako iscrpno govori, a da pritom ne pocrveni, pred uglednim diplomatima zemalja koje imaju predstavnike u Vijeću sigurnosti UN-a, pokrećem pitanje uključuje li demokratizacija globalnih institucija davanje prostora ličnostima s kriminalnim i šovinističkim bekgraundom, kao što je Dačić - naveo je Pacoli, a prenose agencije.

Njegov napad na Dačića nije tu stao.

- Dakle, kako je to moguće u diplomatskoj prostoriji da predstavnik kriminalnog režima, zemlje odgovorne za nekoliko ratova na Balkanu, da on govori pred predstavnicima zemalja koje omogućavaju postojanje mira i stabilnosti i koje su s pravom podržale našu nezavisnost! Je li to demokratija ili defekt ovog univerzalnog sistema - upitao je Pacoli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.