REGION

Krivokapić predložio Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu za mir

Priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda

Ranko Krivokapić. Arhiv

CDM

11.2.2019

Predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je Nobelovom institutu u Norveškoj formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeli premijerima Makedonije i Grčke Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu. 

Kako je saopćeno iz SDP-a, Krivokapić je to učinio u dogovoru s više euroatlantskih prijatelja zbog postizanja Prespanskog sporazuma, koji je riješio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.

U nominaciji Krivokapića navodi se da je tim historijskim sporazumom zatvoreno pitanje koje je ne samo blokiralo evropsku i euroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina već i stvaralo jaz između dvije susjedne države.

- Na ovaj način dvojica premijera pokazala su političku spremnost da donose vanjskopolitičke odluke koje se tiču ne samo budućnosti njihovih dobrosusjedskih odnosa već i Evrope u cjelini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduvjet svakog pravog liderstva - dodaje se u nominaciji.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija. Dodjeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.