SKANDAL

Nevladine organizacije u Srbiji zatražile smjenu Branke Bežanov zbog prisustva skupu u Višegradu

Slavi na užasnom nacionalističkom četničkom skupu, nad kojim se zgrozio civiliziran svijet, poručili su iz Građanske Vojvodine

Branka Bežanov na skupu u Višegradu. POKS

Avaz.ba

11.3.2019

Demokratska stranka i Građanska Vojvodina, koju čini nekoliko nevladinih organizacija, zatražili su od gradske vlasti u Novom Sadu da smijeni Branku Bežanov, zamjenicu predsjednika Skupštine grada, jer je u nedjelju, 10. marta, prisustvovala odavanju počasti četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada. 

Kako navodi Građanska Vojvodina, Bežanov je prisustvovala "užasnom nacionalističkom četničkom skupu, nad kojim se zgrozio civiliziran svijet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svjetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. stoljeća".

Činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije opskurnog četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne amnestira gradske vlasti od obaveze da je smijene s mjesta zamjenice predsjednika Skupštine grada. Kako je moguće da grad, koji je zvanično Omladinska prijestonica Evrope i evropska prijestonica kulture, kao zamjenicu predsjednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine - poručuju iz Građanske Vojvodine. 

Kako su zabilježile kamere, skupu u Draževini prisustvovali su pripadnici Ravnogorskog pokreta u crnim uniformama, uz povike "Bog čuva Srbiju" i "Bog čuva Republiku Srpsku". Pojedini četnici pjevali su i nacionalističke pjesme, a pažnju su privukli stihovi: "Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina."    

Branka Bežanov nije željela komentirati za 021.rs zahtjev Građanske Vojvodine da bude smijenjena sa sadašnje funkcije, poručujući kako je sve što je željela rekla u saopćenju medijima. 

Istakla je kako je na spomen Draži Mihailoviću išla kao funkcionerka Pokreta obnove Kraljevine Srbije, a ne u svojstvu zamjenice predsjednika Skupština grada Novog Sada, što, kako kaže, "zlonamjerni hoće da podmetnu i time uključe grad u ovaj događaj".  

- Ponosna sam što sam prisustvovala tom događaju i smatram da bi poštu Draži Mihailoviću trebalo da oda svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu. Mihailovićem treba svi da se ponosimo, jer je on prvi organizirao oružani ustanak protiv nacizma u cjelokupnoj okupiranoj Evropi. Najodlikovaniji je srpski oficir i čovjek čijoj su se hrabrosti divili državnici širom svijeta - poručuje Bežanov.

Građanska Vojvodina je istakla kako će, ukoliko gradska vlast u Novom Sadu ne smijeni Branku Bežanov, smatrati da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini. Zločini su počinjeni tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom posljednjeg rata u Bosni.

Zbog četničkog okupljanja kod Višegrada reagirale su mnoge stranke u BiH, civilni sektor, ali i ambasade SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. U Ambasadi SAD su, prema pisanju tamošnjih medija, "užasnuti izvještajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom događaja, navodeći kako je takvo ponašanje neprihvatljivo".

Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu neophodne korake, pozabave se ovim prijetnjama i učine da oni koji su krivi odgovaraju - objavljeno je na Twitter profilu Ambasade SAD. 

Draža Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt strijeljanjem zbog veleizdaje i ratnih zločina. Tom prilikom su mu oduzeta politička i građanska prava, a oduzeta mu je cjelokupna imovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.