DRUŠTVENE MREŽE

Vesna Pešić podigla Srbiju na noge, vlast tvrdi: "Pozvala je na ubistvo Vučića - samo cijev u glavu"

Hajde da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsjednikom

Pešić i Vučić. Agencije

Avaz.ba

18.1.2020

Beogradski mediji naklonjeni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću optužili su sociologinju i političku analitičarku Vesnu Pešić da je otvoreno pozvala na ubistvo Vučića.

- Hajde da vas vidim šta ćete kada se proglasi doživotnim predsjednikom. Dok tviteraši bezbrižno tviterišu. O tome ne mislite. Eno ga Putin baš to radi. Ako Brnabićka da ostavku, da znate - sprema se doživotni Vučić. E, nema tu bojkota, samo cijev u glavu - napisala je Pešić na Twitteru. 

Sporna objava. Twitter

Ona je ovu poruku uputila predstavnicima opozicije u Srbiji koji smatraju da bi trebalo bojkotirati izbore sve dok se ne stvore uslovi za njihovo slobodno i demokratsko održavanje.

Međutim, vrlo brzo ona je ovaj tvit obrisala, o čemu je obavijestila i svoje pratioce.

- Izbrisala tvit o doživotnom. Mnogo sam se rastužila - napisala je ona u kasnijoj objavi.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da "skandalozni i sramni pozivi na ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nažalost, nisu novina niti se prvi put čuju od opozicione, Đilasove koalicije, i onih ljudi koji ih podržavaju". 

- Pored činjenice da se jasno vidi kako bi se oni ponašali prema ljudima koji misle drugačije, ovakav poziv predstavlja i teško krivično djelo i nadležna tužilaštva bi trebalo da reaguju - rekao je Stefanović.

Potpredsjednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović osudila je objavu Vesne Pešić.

- Skandalozno je da neko ko je toliko dugo bio u politici, kao što je Vesna Pešić, koristi svoj uticaj u javnosti da pošalje poruku 'nema tu bojkota, samo cijev u glavu'. To nije samo govor mržnje, nego i poziv na fizički obračun s predsjednikom Srbije, i to pošto je sama iskonstruisala nepostojeću namjeru predsjednika da se ''proglasi doživotnim predsjednikom - rekla je Mihajlović u saopćenju za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.