HRVATSKA

U Istri preminuo poznati ugostitelj Antonio Nino Kernjus, imao koronavirus

Sada slijedi dokazivanje koji je uzrok smrti

Konačnu riječ dat će patolog. AFP

Avaz.ba

19.3.2020

U noći s utorka na srijedu u Istri je preminuo poznati ugostitelj Antonio Nino Kernjus koji je bio u samoizolaciji zbog sumnje u koronavirus, piše Jutarnji list. 

Kako je jutros na Hrvatskom radiju potvrdio direktor HZJZ-a Krunoslav Capak, preminuli Kernjus je bio pozitivan na koronavirus.

- Potvrđeno je jučer navečer testom da je osoba bila pozitivna. Međutim je li to smrt od koronavirusa ili ne, konačnu riječ treba dati patolog nakon što se obavi obdukcija - poručio je Capak. 

Capak je otkrio i kako je u Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa pa je ukupno oboljelih 99.

Preminuli bio u samoizolaciji. AFP

- Ta je osoba bila u samoizolaciji. Tokom noći došlo je do pogoršanja i ta je osoba preminula. Sada slijedi dokazivanje koji je uzrok smrti. Sugerirana je hospitalizacija, ali je osoba to odbila. U ovom trenutku ne možemo govoriti je li ta osoba preminula zbog virusa. Prostori u kojima je boravila su dezinficirani - rekao je jučer Aleksandar Stojanović iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Nove mjere

Od danas je u Hrvatskoj obavezno pridržavanje protivepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.  Stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru. 

Protivepidemijske mjere koje se nalažu su: zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet lica na jednom mjestu, te obustava rada u djelatnosti trgovine, osim prodavnica prehrambenih i higijenskih artikala, pijaca i ribarnica, apoteka, poljoprivrednih apoteka i pekara.

Dozvoljen je i rad benzinskih pumpi, kioska, hemijskih praonica, zatim prodavnica ortopedskih i drugih pomagala, dječije opreme, hrane za životinje, te distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija.

Obustavljen rad kulturnih institucija

Obustavljen je rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, pozorišta, kina, biblioteke, čitaonice), kao i održavanje izložbi, revija i sajmova. 

Zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, kao i sva sportska takmičenja i treninzi, te rad teretana, sportskih centara.  Obustavljen je i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima - frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni, te rad auto-škola i škola stranih jezika, kao i vjerska okupljanja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.