REGION

Srbija i Hrvatska ublažavaju mjere

Očekuje se da sa radom počnu i kozmetički i frizerski saloni, ali i teretane, uz poštovanje zaštitnih mera

Ukida se zabrana napuštanja mjesta prebivališta. Ilustracija

Avaz.ba

20.4.2020

Štab civilne zaštite Hrvatske jučer je donio odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Deset županija tražilo je potpuno ukidanje e-propusnice za svoje područje i to Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska.

U Srbiji bi od sutra trabala biti skraćeba zabrana kretanja za sat, a građani stariji od 65 godina moći će u šetnju tri puta sedmično. Sa radom treba da počnu zanatske radnje, kao i servisne radionice.

Zabrana kretanja

Nakon najduže zabrane kretanja koja je stupila na snagu u petak, 17. aprila, u 17 sati i završava se sutra u pet sati ujutru, u Srbiji će, prema najavama predsednika Aleksandra Vučića, početi postepeno popuštanje mjera uvedenih u toku vanrednog stanja koje je na snazi od 15. marta.  

Umjesto od 17 sati, od sutra bi zabrana kretanja trebala početi od 18 sati.

Beograd: Skraćen policijski sat. Ilustracija

Također, građanima starijim od 65 godina kojima je u potpunosti bilo zabranjeno kretanje, osim jednom sedmično odlazak u prodavnicu, biće dozvoljeno kretanje od po 30 minuta tri puta sedmično.

Oni će moći da šetaju u periodu zabrane kretanja za ostale građane, odnosno od 18 sati do jedan sat poslije ponoći utorkom, petkom i nedjeljom, a postoji mogućnost i da im šetnja bude omogućena svakodnevno od 27. aprila, ukoliko se situacija sa epidemijom koronavirusa poboljša.

Vučić je pozvao i građevinare da uz propisane mjere distanciranja krenu sa radom od sutra.  


Kozmetički i frizerski saloni

Od 27. aprila, očekuje se da sa radom počnu i kozmetički i frizerski saloni, ali i teretane, uz poštovanje zaštitnih mera. 

Među najavama je i moguće otvaranje kafića i restorana, kao i hotela, tržnih centara, međugradskog i aerodromskog saobraćaja između 4. i 11. maja.

Međutim, sve ove ublažene mere mogu biti povučene ukoliko se stanje u zemlji sa koronavirusom pogorša.

Prema podacima od jučer u 15 sati, u Srbiji je do sada od posljedica koronavirusa preminulo 122 osobe, registrirano je ukupno 6.318 oboljelih, a izliječeno je 753 osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.